NRGi-hus i bund med energiforbruget
Godt halvandet år efter indflytningen i det nye domicil i Skejby ved Århus kan NRGi nu konstatere, at de mange energibesparende tiltag, som domicilet er bygget på, har båret frugt.
- Da vi projekterede byggeriet lagde vi vægt på, at vi naturligvis skulle tage vores egen medicin; altså opføre byggeriet i tråd med de anbefalinger, vi som rådgivende virksomhed giver andre. Og ambitionen var at bygge ’det ypperste af det almindelige’. Altså energibesparende løsninger, som langt de fleste virksomheder, der bygger et nyt kontordomicil, vil have råd til - og som vel at mærke kan tjene sig ind på en periode på maksimalt 10 år, siger administrerende direktør Søren Sørensen.
Den markante besparelse på varme skyldes især en forbedret isolering af ydervægge og tag samt effektiv varmegenvinding på bygningens ventilationsanlæg.
På el-området er de mest væsentlige besparelser opnået ved intelligent lysstyring med bevægelses- og belysningsfølere, der automatisk tænder og slukker og skruer op og ned i forhold til dagslyset. En automatik, der i øvrigt også styrer varme og ventilation, hvor rumtemperaturen tilpasses om der er personer til stede eller ej.
En af de mere kuriøse løsninger er et atriumtage midt i bygningen, som kan dæmpe eller øge sollyset med 25 % og dermed henholdsvis reducere temperaturstigninger i bygningen på varme dage og reducere behovet for kunstig belysning på mørke dage.
- Det er ikke overraskende, at besparelserne er opnået, for det viste vores beregninger, at vi ville. Men det er altid stærkere, når vi kan henvise til et reelt forbrug i stedet for beregninger på papir. Og vores resultater er et endnu et godt argument for, at man altid bør inddrage energirådgiverne i projekteringsfasen, for hvis der skulle være en ekstra investering, vil den ofte være indtjent meget hurtigt, slutter Søren Sørensen.
Kilde: NRGi