Her knuses betonen for at indgå i nye elementer
Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men Pelican Self Storages nye lagerhotel, som netop nu skyder op på Prags Boulevard 43 i København, gemmer på en nyskabelse.
Ifølge Ingeniøren har man nemlig valgt at anvende knust beton fra den tidligere bygning som tilslagsmateriale i stedet for grus og sten.
Det er Lendager Group, der styrer byggeriet, og virksomheden tror så meget på idéen om genanvendt beton, at man har etableret et joint venture-selskab sammen med Nymølle Stenindustrier, som står bag omkring 40 grusgrave. Ifølge Ingeniøren har parterne udviklet en betonblanding med tilslag af beton og har investeret i et anlæg til produktion af genbrugsbeton.
- Du sparer en masse transport ved at genbruge betonen på stedet. Det giver mindre forurening og færre udgifter til at køre materialer til og fra byggepladsen. Desuden er der en økonomisk besparelse, fordi du ikke skal købe grus og sten. Vi håber, at vores projekter kan vise vejen, og at andre kan samles om den samme vision, siger administrerende direktør Anders Lendager til Ingeniøren.
I Danmark kun tilladt at bruge nedknust beton til nye konstruktioner i passiv miljøklasse. Derfor håber Anders lendager at få dispensation til at bruge genbrugsbeton på mere udsatte steder i kommende byggerier, som hans firma deltager i.
Hos brancheforeningen Dansk Beton udtrykker man bekymring for, om genbrugsbeton vil have den samme lange levetid, høje styrke og høje kvalitet som almindelig beton.
Peter Laugesen fra testvirksomheden Pelcon oplyser til Ingeniøren, at eksperimenter med genbrugsbeton har vist, at betonen kan overholde styrke- og holdbarhedskrav i klasse A.
Tilslagsmaterialerne udgør omkring 75 procent af betonen, og ifølge Ingeniøren ligger prisen for rent betonaffald på omkring det halve af prisen for stabilgrus.
Læs hele historien på Ingeniørens hjemmeside