Den sociale bæredygtighed skal ud af skyggen
Hvad menes der egentlig med social bæredygtighed? Tænketanken Urban arbejder for at udbrede forståelsen for den glemte bæredygtige dimension
Det har Tænketanken Urban imidlertid sat sig for at lave om på. Under Building Green har Innobyg inviteret tænketanken indenfor i skikkelse af formand Niels Bjørn, der arbejder målrettet for at udbrede bevidstheden om social bæredygtighed.
- Jeg synes faktisk en af de største udfordringer er, at der ikke er så klar en definition på social bæredygtighed indenfor byggeri i Danmark. I Tænketanken Urban har vi lavet indledende udviklingsarbejde baseret på tysk, engelsk og fransk forskning for at finde frem til en klar definition, siger Niels Bjørn.
Forfejlet definition
Vi tror alle, vi ved, hvad bæredygtighed betyder; men her er typisk tale om den miljømæssige bæredygtighed, hvor den sociale og økonomiske ikke kommer i betragtning.
- Vi har altså et problem med, at man kan bruge begrebet ‘bæredygtighed’, som man har lyst til. Det er useriøst og uholdbart. Vi har brug for at blive skarpe og præcise i vores definition.
Samtidig har Tænketanken Urban en ambition om at udbrede kendskabet til, hvorfor social bæredygtighed er så vigtigt.
- Vi har efterhånden nogle forklaringer, der er holdbare. For når man ikke tænker den sociale bæredygtighed ind, så opstår ghettoer og socialt udsatte områder. Det bakkes tydeligt op af forskning, som viser en klar sammenhæng mellem det fysiske og det sociale miljø. Bygningsdesign er afgørende for menneskers trivsel, forklarer Niels Bjørn.
Det fysiske og sociale hænger sammen
Den sociale bæredygtighed i et byggeri kan måles på flere måder - både ved kvalitativt at tale med og observere mennesker på gaden, så man ser, hvor de tager ophold og hvordan de befinder sig, men også ved statistisk at se på, hvilke områder, der er præget af arbejdsløshed, kriminalitet og lignende.
- Jeg har arbejdet i feltet i 10-15 år, og jeg synes, der sker meget i de her år, hvor der er begyndt at være en stigende interesse. Også fra det politiske hold, hvor kommunerne er vågnet op og begynder at forstå, at det fysiske design af byen påvirker det sociale liv på godt og ondt, siger Niels Bjørn, og fortsætter:
- Dermed bliver bæredygtighed skrevet ind i flere politikker og dokumenter, og derfor er det vigtigt, at vi ved, hvad der bliver talt om, og jeg mener, vi skal ind og måle på designet og på, hvad der giver gode og dårlige effekter.
Artiklen er en del af temaet Building Green 2016.