23948sdkhjf

- Vi genbruger materialer på et alt for lavt niveau

Der er et stort forretningspotentiale i at designe bygningselementer, så de kan skilles ad og bruges igen.
Vinduerne i en boligblok bliver taget ud, skilt ad og brugt på ny ved renovering af en bygning. Det samme gør gulvbrædderne, der får ny liv som del af nye skillevægge i blokken.

Sådan kan Design for Disassembly helt konkret komme til udtryk. For de enkelte bygningselementer og -komponenter, eller endda hele bygningsværker, skal kunne skilles ad og genanvendes for at være bæredygtige. Det er kernen i konceptet.

Design for Disassembly er med andre ord et kapitel i den større diskussion om cirkulær økonomi, og et centralt et af slagsen, forklarer Anne Beim, professor og centerleder ved CINARK, Center for Industriel Arkitektur, ved Kunstakademiets Arkitektskole i København. Og konceptet kan meget vel komme til at præge fremtidens bæredygtige byggeri, ligesom det har påvirket andre områder i en årrække.

Gevinster på mange områder
Tilgangen er vigtig. For ved at se alle dele af byggeri i et større økologisk og økonomisk regnskab giver det god mening at designe alle elementer, så de kan skilles ad og genanvendes på højt plan. Fx gemmer det på en stor gevinst og besparelse i forhold til CO2-aftryk.

- Design for Disassembly bygger på en indsigt i, at der er en indlejret værdi i materialerne, fordi der er anvendt ressourcer til at udvinde råstofferne og omdanne dem til bygningsmaterialer. Kan vi udnytte den indlejrede CO2, så kan vi spare det i en fremtidig konstruktion, siger Anne Beim.

Men udvikling af konceptet kommer ikke fra industrien selv. Næsten ikke. Enkelte fanebærere er der.

Genanvendelse skal op på et meget højere niveau
Søren Nielsen, arkitekt og partner i Tegnestuen Vandkunsten, er en af de branchefolk herhjemme, der har arbejdet mest med konceptet.

- I dag er der god genbrug i alle de nordiske lande. Men vi genbruger materialer på et meget lavt niveau, forklarer Søren Nielsen og eksemplificerer, at beton bliver knust og træ brændes.

- Det er bedre, end hvis det smides på en losseplads, men det er ikke det højeste, man kan nå i genanvendelse.

For arkitekter og ingeniører er Design for Disassembly derfor relevant, fordi faggrupperne skal kunne redegøre for både at konstruere og senere skille bygning og de enkelte dele ad, uden de går i stykker. Hermed åbner man for genanvendelse af de knappe ressourcer på et langt højere niveau.

Byggeteknisk kræver det, at man kan samle komponenterne på en anden måde. For beton gælder det fx, at man skal går fra støbte til mekaniske samlinger.

Branchen gør det ikke af sig selv
Selv om bæredygtighed bliver mere og mere udbredt i byggeriet, kommer det ikke af sig selv. Ofte er det offentlige projekter, der går foran. Således også i forhold til felter, hvor tankerne i Design for Disassembly kan komme i spil.

En vej til at skubbe til dagsordenen og udbrede konceptet er derfor offentlige byggerier med særlige krav til miljø og bæredygtighed.

Økonomi kan virke som en udfordring – på overfladen. For tager tendensen fat, er potentialet enormt, vurderer både Anne Beim og Søren Nielsen. Bliver efterspørgslen stor nok, vil udbuddet følge med, og så behøver den almindelige kunde ikke give ekstra, når de vil købe bæredygtigt.

En forretningsmodel der – i hvert fald i teorien – kan komme i spil er leasing af byggematerialer og -komponenter. Leverandøren får så ansvaret for materialet i hele levetiden, for at tage det tilbage samt oparbejde det. Her er vi også tilbage ved problemet: Markedet tager ikke selv de indledende skridt for at skubbe på den udvikling.

- Der skal incitamenter ind oppe fra. De juridiske og økonomiske modeller skal være der, siger Søren Nielsen og nævner, at det fx kan blive organiseret via en forening, interesserede melder sig til.

Inden vi når så vidt, handler det for branchen om, at forberede sig på EU's kommende direktiv om cirkulær økonomi, tilføjer han.

Men inden Design for Disassembly bliver så udbredt, at Hr og Fru Danmark spørger den lokale tømrer om genanvendelse, når vinduerne skal skiftes, er det omdrejningspunktet for VIP diskussionen Design for Disassembly – hvor langt er vi og hvad er næste skridt? onsdag den 3. november ved dette års udgave af Building Green.

Artiklen er en del af temaet Building Green 2016.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11