23948sdkhjf

IT koster på bundlinjen hos Kemp & Lauritzen

Teknikentreprenøren oplevede stigende aktivitet i 2015, men indtjeningen gik den anden vej.
Implementering af et nyt økonomisystem og sammenlægninger af domiciler og selskaber kendetegner 2015-regnskabet hos landets største teknikentreprenør, Kemp & Lauritzen A/S.

Teknikentreprenøren, der har hovedsæde i Albertslund ved København, søsatte i 2015 et større strategiskifte, hvor selskaberne Glenco A/S og L&H-Rørbyg A/S blev fusioneret ind i Kemp & Lauritzen som det fortsættende selskab.

Fremover er alle ydelser inden for el, vvs og ventilation samlet et sted, hvor Kemp & Lauritzen positionerer sig på tværs af fag og regioner og sælger totalløsninger samt påtager sig en større rådgiverrolle over for kunderne.

Og man kan konstatere, at organisationsændringerne og opbygningen af nye regionale domiciler ikke har påvirket aktivitetsniveauet negativt.

Omsætningen i 2015 stiger med godt 12 procent til 2,5 mia. kroner, hvilket er næsten dobbelt så meget som resten af installationsbranchen. Ifølge brancheorganisationen Tekniqs seneste markedsanalyse for 2016 steg branchens omsætning med 6,6 procent i 2015, og derfor er det også en tilfreds Kemp & Lauritzen-topchef, Allan Jørgensen, der fremlægger 2015-regnskabet.

- I et stort omstillingsår formår vi at vokse dobbelt så meget som teknikmarkedet generelt, hvilket jeg er meget tilfreds med. Vi har gennemført en transformation af koncernen i 2015 og ser allerede positive effekter af denne fremtidssikring, siger adm. direktør Allan Jørgensen.

Ændringer koster
Han må dog konstatere, at organisationsændringerne har kostet på indtjeningen.

Driftsresultatet falder fra 71 til 43,3 mio. kroner, og bundlinjen ender på 41,8 mio. kroner mod 69,4 mio. kroner i 2014, hvilket er lavere end forventet.

Tilbagegangen skyldes primært større omkostninger og udfordringer i forbindelse med implementering af et nyt økonomisystem, ligesom etablering af den nye organisation har påvirket resultatet.

Allan Jørgensen understreger dog, at det er det, som sker, når tre virksomheder bliver til en, og it spiller en stor rolle.

- Vi har kalkuleret med, at resultatet kunne blive lavere. Når man laver organisatoriske og it-mæssige ændringer, er det disse ting, der kan ske, men implementeringen har taget længere tid. Vi har på koncernniveau haft tre virksomheder, der skulle lægges sammen, og specielt på it-området kan det være en svær øvelse. Der kan være store forskelle i de enkelte virksomheder, men det bliver man først opmærksom på, når man begynder sammenlægningen, understreger Allan Jørgensen.

It-udfordringerne har samtidig betydet, at pengestrømmene fra driften har været negative i løbet af 2015, og igen er det det nye økonomisystem som spiller ind.

- Det har haltet på vores processer i forbindelse med it-systemet, hvor vi eksempelvis ikke har fået slutfaktureret ordentligt. Men vi har indhentet det. I december måned har vi faktureret meget, og vi har flere debitorer pr. 31. december end året før, siger Allan Jørgensen, der understreger, at det finansielle beredskab er tilfredsstillende.

Stor kontrakt med Forsvaret
Han mener dog, at Kemp & Lauritzen – udfordringerne taget i betragtning – er kommet helskindet igennem igennem sammenlægningerne.

Entreprenøren vandt blandt andet i 2015 en fire-årig aftale med forsvaret om drift og vedligeholdelse af tekniske installationer i 2.300 bygninger over hele landet.

Samtidig holder ordreindgangen fortsat et stabilt niveau på 2,4 mia. kroner mod 2,5 mia. kroner i 2014, mens ordrebeholdningen udgør 1,05 milliard kroner mod 1,1 mia. året før.

- Vi er en virksomhed med en omsætning på 2,5 mia. kroner og skal sikre os, at vi får nogle strømlinede processer. Og det er gevaldigt svært. Men jeg synes, det er lykkedes, for vi har villet sikre os, at vores kunder ikke blev besværliggjort af dette, og som vores ordrebeholdning og omsætning er forløbet, må jeg sige, at det er lykkes godt, samtidig med at vi har taget markedsandele. Men de effektiviseringer, der har kostet, er ikke spildt, for det er jo dem, vi skal høste frugterne af nu, påpeger Allan Jørgensen.

2016 på niveau med 2015
Han forventer, at 2016 byder på en omsætning på niveau med 2015, men meget afhænger af, hvordan oliepriser og rentestigninger påvirker privatforbruget og erhvervslivet.

Og et vækstmål på 30 procent og en omsætning på tre mia. kroner i 2018 holder stadig.

- Vi har jo faktisk overvækstet lidt i 2015, så vi vil gerne holde lidt igen i 2016, siger Allan Jørgensen.

Ny organisation
De tre selskaber Kemp & Lauritzen A/S, Glenco A/S og L&H-Rørbyg A/S er fusioneret til én samlet virksomhed under navnet Kemp & Lauritzen A/S. Organisationen blev ændret den 1. januar 2015 og består af:
Teknikhuse, der samler den tekniske service. Husene dækker hele Danmark ud fra de seks geografiske områder København, Sjælland, Fyn, Syd- og Sønderjylland, Midtjylland og Nordjylland. Hvert område har mindst et større domicil.
Tekniske Entrepriser samler Kemp & Lauritzens projektering og udførelse af større entrepriseopgaver
Specialer samler kompetencer inden for forskellige industrisegmenter. Der er begrænsede lighedspunkter, men de har hver sin kompetence og opererer på egne definerede markeder.


Kemp & Lauritzen A/S
Mio. kroner
2014 2015
Omsætning 2.237,0 2.502,9
Bruttofortjeneste 1.023,5 1.074,6
Driftsresultat 70,9 43,3
Resultat før skat 69,4 41,8
Årets resultat 52,2 28,9
Egenkapital 320,5 325,4
Antal ansatte 1.836 1.960

Regnskabet er afsluttet den 31. december 2015
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065