Her er Slagelses nye vikingeborg
Fremtidens oplevelses- og videncenter på Trelleborg har nu fundet sin vinder: PLH Arkitekter
Det sagde borgmester Stén Knuth (V), da han fredag kunne afsløre, at PLH Arkitekter, med forslaget "Det tabte skjold", er kåret som vinder i konkurrencen om at udforme et nyt oplevelses- og videncenter ved vikingeborgen Trelleborg.
Vinderteamet:
PLH Arkitekter
ALL Atelier Lorentzen Langkilde
GHB Landskabsarkitekter
Moe Rådgivende Ingeniører
Goddesign ved udstillingsarkitekt Gert Olsen
Filminstruktør Rumle Hammerich
Art director Søren Buus.
Visionen bag vinderforslaget er, at det nye oplevelses- og videncenter skal ”slå bro mellem fortidens dramatik, konflikter, storhed og den harmoni og ro, der i dag præger monumentet i Tude Ådal.”
PLH Arkitekter
ALL Atelier Lorentzen Langkilde
GHB Landskabsarkitekter
Moe Rådgivende Ingeniører
Goddesign ved udstillingsarkitekt Gert Olsen
Filminstruktør Rumle Hammerich
Art director Søren Buus.
Ny Trelleborg får et areal cirka 2000 kvadratmeter og vil indeholde café, foyer, multifunktionelt foredragsområde, kontorer, mødelokaler, lokale til frivillige, værksted og udstillingsområder.
Selve udstillingen er opbygget som en narrativ fortælling, hvor man følger en vikingefamilie.
- Vi har skruet op for vikingeatmosfæren med et gribende lyd- og billedunivers i udstillingsrummene, knitrende pejs i caféen, trætjære på det udvendige træværk og vikingesejl i facaden, siger Søren Mølbak, arkitekt og partner i PLH Arkitekter.
Arkitektur ér formidling
Selve projektkonkurrencen har været unik, fordi det ikke alene har været en arkitektkonkurrence, men en konkurrence hvor arkitektur og udstilling skulle tænkes sammen i forslaget.
Det syntes vinderne var en naturlig kobling, og de tog blandt andet inspiration fra det eneste vikingeskjold der er fundet fra vikingetiden, og som blev fundet nær Trelleborg.
- Arkitektur ér formidling. Vi har brugt skjoldet som inspiration til tagets arkitektur. Derfor er taget formet som en skive, der ligger på skrå, nærmest henkastet, som om man har tabt det i et slag. Facadens elementer henter inspiration fra vikingeskibenes sejl, og bygningens udvendige træ imprægneres med trætjære, så man møder den karakteristiske duft fra norske stavkirker. Så vi har skabt en bygning i moderne arkitektur, der understøtter stemningen af vikingetiden, siger Søren Mølbak.
Trelleborg er et af Nordens vigtigste monumenter fra vikingetiden, og Trelleborg forventes optaget på Unescos verdensarvliste over umistelige kulturmonumenter. Vinderprojektet skal nu danne grundlag for det videre arbejde med at skaffe finansiering til projektet.