Grønne løsninger på vej til Hvidovre Hospital
Et nyt solcelleanlæg er blevet så stor en succes, at hospitalet nu både vil have flere solceller, jord-energilager og husstandsmøller.
Solcelleanlægget på Hvidovre Hospital, der blev indviet i april i år. Anlægget dækker cirka 6.000 kvadratmeter tagflade og består af 2.375 installerede paneler, som udgør i alt 3.800 kvadratmeter solceller med en beregnet ydelse på 705.000 kWh per år. Foto: Hvidovre Hospital
Efter et halvt år er status, at måleren allerede har rundet 600.000 kWh og altså godt på vej mod at indfri forventningerne.
- Vi er rigtig glade for, at solcellerne på taget fra starten lever op til vores forhåbninger. Vi vil hellere bruge penge direkte på vores patienter end på at betale triste elregninger. Det giver os virkelig blod på tanden til at forfølge både hospitalets og Region Hovedstadens ambitioner om grønnere hospitaler og arbejde videre med flere bæredygtige initiativer, siger projektdirektør Finn Bloch fra hospitalets byggeafdeling.
Solcellerne et stort skridt på vejen mod målet i hospitalets ’5-10-15’-plan. En plan som sigter mod, at man om fem år (2020) dækker 10 procent af hospitalets energiforbrug med energi fra vedvarende kilder og samtidig har reduceret hospitalets generelle energiforbrug med 15 procent.
Mere ’grønt’ på vej
Hospitalet bliver i øjeblikket gennemgået minutiøst af medarbejdere fra Siemens, som i et ESCO-projekt arbejder med en gennemgående energirenovering af hele hospitalet. De forventer at have en plan for flere mulige initiativer og bæredygtige løsninger klar omkring slutningen af året.
I disse planer ligger der endnu flere solceller på tage og facader og en lang række andre grønne initiativer – bl.a. et såkaldt jord-energilager.
Et punkt på hospitalets egen ønskeliste er opsætningen af fem husstandsvindmøller, som vil kunne bidrage yderligere til en bæredygtig omstilling og sende et synligt signal til Hvidovres borgere og bilisterne på Holbækmotorvejen om, at Hvidovre Hospital er på vej i en grønnere retning.