23948sdkhjf

CRH-direktør: Dårlige projekter truer vækst

Kvaliteten følger betalingen, lyder modsvaret fra FRI-direktør Henrik Garver.
Glemt alt om mangel på arbejdskraft, dårlige finansieringsmuligheder eller høje afgifter. Den største trussel mod væksten blandt landets betonelementproducenter er mangelfulde projektmaterialer.

Det mener Claus Bering, adm. direktør i CRH Concrete, som sidste år tjente over 36 mio. kr. efter skat af en omsætning på 1.109 mio. kr.

- Vores største udfordring er helt klart, at projektmaterialerne er så ringe. Og det rammer os hårdt. Det er en tendens, der har stået på de seneste år, og som bliver mere udtalt. Kort sagt bliver projekterne ringere og ringere projekteret og har en alt for dårlig detaljeringsgrad, siger direktøren.

Projekter forsinkes og fordyres
Claus Bering understreger, at han ikke skyder på enkelte rådgivere og at han har fuld forståelse for, at mange i branchen er under pres. Ikke desto mindre er tendensen så udtalt, at han ønsker at påtale den.

- Projekterne er ikke afklarede, og der er alt for mange ting, der ikke kan lade sig gøre. Jeg ved ikke, om det er fordi, rådgiverne får for lidt for opgaven og bare hutler sig igennem, eller om de simpelthen ikke har tilstrækkelig med viden om, hvordan de skal projektere med betonelementer, funderer Claus Bering.

Han understreger, at det ikke er CRH Concretes fortsatte eksistens, der trues af de mangelfulde projektmaterialer. Men konsekvenserne er alligevel vidtrækkende for byggebranchen som helhed.

- Det betyder i værste fald, at projekterne bliver dyrere, og at vi ikke kommer i gang til tiden. Så mit ønske er helt enkelt: bedre projekter til tiden, siger CRH Concrete-direktør Claus Bering.

Nyt aftalegrundlag klar om et år
Henrik Garver er adm. direktør for Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI. Han mener ikke, at kritikken rammer plet.

- Forventningerne til projektmaterialerne bliver større, samtidig er der en mindre grad af villighed til at betale for ydelserne. Konsekvensen er, at bygherrerne får det, de bestiller. Reelt er det i alles interesse at projektkvaliteten løftes, særligt når vi med digitale værktøjer har mulighed for at forberede og teste projekterne langt bedre.

FRI-direktøren stiller sig endvidere uforstående over for påstanden om, at rådgiverne ikke skulle have tilstrækkelig med viden til at lave projekter med betonelementer.

- Det undrer mig. Hovedparten af disse forhold håndteres jo i bips A113, hvor det entydigt fremgår, hvem der skal forholde sig til hvilke dele af en betonelementleverance. A113 definerer jo mange forskellige udbudsformer – nogen af dem skal ikke være detaljerede – men det fremgår i udbudsmaterialet, siger Henrik Garver.

Bips A113 har siden august været underlagt en revidering, hvor alle interessenter er indbudt til at komme med forslag til forbedringer. Betonelement-Foreningens direktør, Poul Erik Hjorth, forventer, at den reviderede fjerdeudgave af aftalegrundlaget ligger klar i løbet af et års tid.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099