23948sdkhjf

Mange malere er presset på økonomien

Malerbranchen er fortsat præget af hård konkurrence, viser analyse.
Den danske malerbranche har oplevet en pæn fremgang i det primære resultat pr. ansat, der steg fra 33.000 kr. i 2013 til 39.000 kr. i 2014.

Alligevel kæmper mange malervirksomheder med likviditetsproblemer i en branche, der er kendetegnet af benhård konkurrence. Det viser en analyse foretaget af Dansk Byggeri og Deloitte.

- Malerbranchen oplevede sidste år en fornuftig fremgang i det primære resultat pr. ansat efter faldende indtjening året før. Alligevel må vi konstatere, at malervirksomhederne fortsat er de dårligste til at tjene penge på deres ansatte i hele bygge- og anlægsbranchen, siger partner i Deloitte Thomas Frommelt.

Det lave resultat skyldes blandt andet, at malerbranchen primært lever af at sælge timer frem for materialer, mener Thomas Frommelt:

- Markedet er fortsat præget af meget hård konkurrence. Malerfirmaernes indtjening hænger direkte sammen med, hvor mange timers arbejde, de sælger. Skal indtjeningen øges, må det derfor ske gennem en højere effektivitet i arbejdet eller besparelser på de faste omkostninger. Det er typisk ikke let, siger han.

Mindre virksomheder i farezonen
Likviditetsgraden i malerbranchen er også faldet og har dermed udviklet sig i modsat retning af den samlede bygge- og anlægsbranche.

- Cirka hver fjerde malervirksomhed har dårlig likviditet, mens 13 procent af virksomhederne mangler penge i en så høj grad, at de må siges at være i forhøjet risiko for konkurs. Her er særligt de mindre virksomheder i farezonen, mens de store typisk er så velkonsoliderede, at de holder sig oven vande, siger Thomas Frommelt.

Afkastet af den investerede kapital i malerbranchen er på niveau med resten af bygge- og anlægsbranchen. Malervirksomheder er typisk lette på investeret kapital i forhold til særligt anlægsentreprenører og virksomheder i betonbranchen.

Om analysen
Analysen er udarbejdet af Deloittes branchegruppe for bygge- og anlægsbranchen i samarbejde med erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri. Analysen er gennemført i august og september 2015.

Analysen omfatter de udførende byggevirksomheder, hvilket vil sige primært tømrere, murere, malere og entreprenører.

Analysen omfatter 2.253 virksomheder og bygger på de seneste tre års nøgletal og resultater i branchen.

Link til hele analysen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078