23948sdkhjf

Tekniq undsiger prisfald med delautorisationer

Både Erhvervs- og Vækstministeren og Erhvervsakademiet KEA tror på billigere installationer med ny uddannelse. Tekniq dumper begrundelsen.
"Bliv boliginstallatør på tre måneder"

Sådan lød det 5. oktober i en meddelelse om KEA's nye autorisationsforløb på KEA's hjemmeside, som blev sendt ud til pressen og som Building Supply bragte onsdag den 7. oktober.

Fredag den 9. oktober henvendte KEA sig til Building Supply og trak den del af historien tilbage

Efter fire dage havde KEA opdaget, af oplysningen ikke holdt vand: KEA ville alligevel ikke meddele offentligheden, at nogen form for autorisation kunne opnås på tre måneder. Det var en faktuel fejl, oplyste KEA over for Building Supply.
Københavns Erhvervsakademi, KEA, kan med nyt uddannelsesforløb give delautorisationer til kursister med tekniske uddannelser, og det vil kunne nedbringe priserne på installationsarbejde, udtalte KEA i en pressemeddelelse i sidste uge, som KEA bragte på sin hjemmeside mandag den 5. oktober.

En opfattelse, der også blev delt af Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen:

- Det glæder mig, at de første uddannelsesforløb er klar. Det er min klare overbevisning, at den øgede konkurrence på autorisationsområdet ikke kun vil føre til lavere priser og flere muligheder til glæde for forbrugerne – men også give øget vækst. Og så er det en ekstra bonus, at delautorisationerne giver forskellige håndværkere en mulighed for at efteruddanne sig, udtalte ministeren i pressemeddelelsen fra KEA.

Det har fået brancheorganisationen Tekniq til at undsige KEA i en meddelelse på Tekniqs hjemmeside.

- Det er meget svært at se, at de kurser som nu udbydes på nogen måde påvirker de priser, forbrugerne skal betale. Det er ærgerligt, at man forsøger at spinne en politisk pris-historie ud af det her, for det er der ikke belæg for, skriver Tekniqs underdirektør, Tina Voldby.

Hun betegner hele presseudmeldingen fra KEA som på randen af falsk markedsføring:

- Man skal være ualmindelig meget nørd for at forstå, hvad der står, og det er ikke fair, når man sender det ud til alverden og for en branche som arbejder med autorisationer. Jeg synes, det er rimelig uacceptabelt, når man påstår frit og frejdig, at man kan se frem til billigere badeværelser og køkkener, siger hun direkte til Building Supply.

KEA: Færre mand gør det billigere
I et kortfattet mailsvar fastholder KEA’s programchef Jette Mølholm sin opfattelse af, at de udbudte installatørkurser skulle kunne nedbringe priserne. Telefonisk ønsker hun dog ikke at uddybe det.

- Det vil blive billigere, når der på sigt skal færre håndværkere ind over en byggeopgave inden for installationsområdet, skriver hun i sin mail til Building Supply.

Den argumentation afviser Tina Voldby over for Building Supply.

- Det er rimelig uforståeligt. Det er kun med vvs- eller el-baggrund, at man kan tage disse uddannelser, men en tømrer har hele tiden kunnet ansætte en installatør. Det eneste man kan forestille sig, hvis man er kreativ, er, at medarbejdere med delautorisationer skulle være billigere i løn. Men at det skulle smitte så meget af på prisen, at kunden kan se det på regningen, det tror jeg ikke på, siger hun.

Kan smede få adgang?
Dermed undsiger Tekniqs underdirektør Tina Voldby, at andre end faglærte med el- eller vvs-baggrund kan få delautorisation. Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen fremhævede ellers i sin udtalelse 5. oktober, at forskellige håndværkere kunne få "mulighed for at efteruddanne sig."

- Den mulighed er ikke realiseret, så længe der ikke findes forkurser, som man skal tage, før man kan påbegynde et autorisationsforløb, siger Tina Voldby.

I pressemeddelelen, som KEA udsendte i forrige uge, skrev KEA, at de "nye uddannelser består af moduler på en akademiuddannelse, som retter sig mod elektrikere, smede, mennesker med en erhvervsuddannelse inden for VVS, automatik- og svagstrøm samt automatik- og procesuddannelsen.

I et kort mailsvar til Building Supply, som Jette Mølholm ikke ville uddybe, skriver KEA's programchef, Jette Mølholm:

- KEA har aldrig påstået andet.

Banen for erhvervsakademiernes nye uddannelser blev åbnet sidste år, da et stort flertal i Folketinget vedtog en lov om delautorisation.

Det politiske ønske, som lød fra Dansk Industri og Dansk Byggeri, var at gøre det muligt for faglærte på andre felter at få hurtigere adgang til autorisationer til boliginstallationer.

Det ville øge effektiviteten og fleksibiliteten i byggeriet, påpegede de.

- Med den nye lov gør vi det samtidig muligt for eksempel for en murer at efteruddanne sig til også at kunne udføre simpelt vvs-arbejde. Jeg forventer, at forbrugerne vil opleve færre arbejdsskift og lavere priser i forbindelse med et byggeprojekt, skrev daværende erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) i en pressemeddelelse.

Et politisk ønske, som langt fra er indfriet med de nyoprettede forløb på erhvervsakademier. Det er stadig kun faglærte med el- eller vvs-baggrund som kan få delautorisation til henholdsvis el- og vvs-installationer.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093