23948sdkhjf

Formaldehyd spøger stadig i indeklimadebatten

En ny undersøgelse udarbejdet af Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet viser, at nybyggede huse stadig indeholder formaldehyd i indeluften. I to ud af tyve huse lå koncentrationen af formaldehyd over grænseværdien. Formaldehyden fremkommer ved afgasningen af byggematerialer.
Statens Byggeforsningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet og ph.d.-studernde Ásta Logadóttir har analyseret 20 nybyggede typehuse i Nordsjælland i perioden februar til juni 2007. Undersøgelsen, der er udført for Erhvervs- og Byggestyrelsen, viser en tendens til, at nybyggede huse indeholder formaldehyd i indeluften.

I to af de undersøgte huse lå koncentrationen af formaldehyd over den grænseværdi, der er fastsat af Verdenssundhedsorganisationen WHO. I de to huse var luftskiftet imidlertid kun det halve af, hvad der kræves i bygningsreglementet.

Formaldehyd stammer fra afgasningen af byggematerialer og optræder i den luft vi indånder, når vi befinder os inden døre. Formaldehyd fungerer som konserveringsmiddel i maling, fernis, møbler, spån- og krydsfinerplader. Derudover kan det frigives fra gulvolie i hærdningsprocessen.

Bygningsreglementet har fastsat regler for formaldehydafgivelsen fra limede træplader, der i værste tilfælde kan give anledning til koncentrationer oppe omkring 0,15 mg pr. kubikmeter. Det er noget højere end den værdi, som WHO har fastsat. Den er kun på 0,10 mg pr. kubikmeter.

- Med den nye melding fra WHO vil det være hensigtsmæssigt, at vi i Danmark genovervejer vores regulering af formaldehyd og søger at identificere de vigtigste kilder til de høje formaldehydkoncentrationer, siger Lars Gunnarsen fra SBi.

Problemet med formaldehyd er, at selvom der er fastsat grænseværdier og disse overholdes i produktionsprocessen, så dannes formaldehyden via kemiske processer i materialerne, og derfor kan der blive ved med at blive dannet formaldehyd i flere år.

Et andet problem er andre kilder til formaldehyd-indholdet i luften end de træbaserede byggematerialer. Derfor har SBi og Erhvervs- og Byggestyrelsen iværksat en undersøgelse, der skal afsløre disse.

Det skal tilføjes, at der, i de to huse med høje koncentrationer af formaldehyd, var et yderst lavt luftskifte på 0,25 gange i timen, hvilket ikke er i overensstemmelse med Bygningsreglementet. Hvis luftskiftet var på 0,5 gange i timen ville alle 20 huse ligge under WHO’s grænseværdi.

Kilde: Aalborg Universitet / Statens Byggeforskningsinstitut

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109