23948sdkhjf

Bæredygtigt byggeri – toget kører nu

I Danmark bliver der snakket en del om bæredygtigt byggeri, men hvor bliver det af – det bæredygtige byggeri?, spørger Lene Espersen i dagens klumme.
Bæredygtigt byggeri er i høj kurs på det tyske marked. I Danmark bliver der snakket en del om bæredygtigt byggeri, men hvor bliver det af – det bæredygtige byggeri? Og hvordan får det en større udbredelse? I dag har vi nemlig kun omkring 50 bæredygtigheds-certificerede bygninger i Danmark.

En undersøgelse af efterspørgslen på certificeret bæredygtigt byggeri i Tyskland, viser, at den drives af en synergieffekt: Investorer vil gerne have ’solide’ lejere. Lejere med gode credit ratings har oftest CSR-politik. Som følge af CSR-engagementet efterspørger lejerne certificeret byggeri. Investorerne efterspørger derfor certificeret byggeri, hvilket får ejendomsudviklerne til at bygge bæredygtigt. Efterspørgslen accelereres, idet flere og flere virksomheder indfører CSR.

Næsten 30 procent af Tysklands kontorbyggeri og henved 20 procent af alt byggeri i Tyskland certificeres som bæredygtigt gennem DGNB-ordningen. Dét, der driver det bæredygtige byggeri, er store virksomheder med CSR-politikker. Dét kan blive en løftestang for den danske version af ordningen.

Vi kan stadig blive skarpere
Det kører altså derudaf for certificeret byggeri i Tyskland, hvor DGNB-certificeringen er den førende ordning på markedet ligesom i Danmark. Det er tankevækkende, at det er kommercielle aktører, der driver udviklingen, og det er sandsynligvis bare et spørgsmål om tid, før efterspørgslen på certificeret bæredygtigt byggeri også stiger i Danmark.

Høje krav til bæredygtighed skærper kravene til fagligheden og kan udbygge og styrke den danske byggebranche internationalt. Vi har en stærk position inden for bæredygtig arkitektur i Danmark, særligt hvad angår det sociale, ligesom vi er blevet dygtige til lavenergibyggeri i takt med skærpelsen af bygningsreglementets lavenergiklasser. Men vi kan stadig blive skarpere.

Udfordringen med at certificere bæredygtigt byggeri ligger i at dokumentere kvaliteter, effekter og påvirkninger, også udover det traditionelt arkitektfaglige område. Det kræver tværfaglig koordination, hvilket er naturligt for arkitektvirksomheder, men også integration af ny kompetencer inden for livscyklusvurderinger og totaløkonomi.

Arkitekterne skal gå forrest
Certificeringssystemerne har visse blinde vinkler i forhold til kultur og arkitekturens værdiskabelse, hvilket gør det endnu mere nødvendigt at få arkitektvirksomhederne til at påtage sig bæredygtighedsledelsen.

Arkitektvirksomheder har nemlig oplagte muligheder for at styrke deres position ved at udvikle nye forretningsmodeller, der byder ind på større dele af værdikæden. Det er en udvikling, vi ser ske for både store og små virksomheder.

Mest kendt er Henning Larsen Architects for satsningen på at integrere ingeniørkompetencer i deres bæredygtighedsteam, men også mindre tegnestuer rykker på kreative forretningsmodeller. Og Krydsrum Arkitekter har stiftet et tværfagligt datterselskab e+ a/s www.e-plus.dk for netop for at imødekomme fremtidens udfordringer og muligheder på renoveringsmarkedet.

Kreativ tænkning i forretningsmodeller, kompetenceudvikling og værdiskabelse gennem bæredygtigt byggeri står i høj kurs hos danske arkitektvirksomheder – og når efterspørgsel på det bæredygtige byggeri stiger - gælder det om at være klar.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093