23948sdkhjf

Danmarks tredje OPP-projekt er sat i gang

Torsdag den 3. april blev første spadestik til Danmarks tredje OPP-projekt, taget. Projeketet er samtidig Nordjyllands første af slagsen.
En arkitektonisk spændende bygning med langtidsholdbare kvaliteter kommer det næste års tid til at rejse sig på en bar mark i den nordlige del af Hobro. Første spadestik til den nye Tinglysningsret markerer starten på det første nordjyske partnerskabs-projekt mellem en offentlig myndighed og et privat konsortium.

Brud med traditionerne
Det er Slots- og Ejendomsstyrelsen, der har bestilt byggeriet, som Staten lejer sig ind i.
Direktør Carsten Jarlov i Slots- og Ejendomsstyrelsen har sagt om OPP, at det er et godt alternativ til traditionelle byggerier, fordi det bryder med det traditionelle rollespil mellem bygherre og entreprenør.

Klare fordele ved OPP
Bygge- og anlægsvirksomheden MT Højgaard, Bank DnB NORD og Dan-Ejendomme er partnerne bag det private konsortium, der skal finansiere og opføre byggeriet samt stå for driften i 20 år. Det samme team løftede med succes opgaven med Danmarks første OPP-projekt, Vildbjerg Skole, og stod dermed stærkest i konkurrencen, da projektet blev sendt i udbud.

Tinglysningsretten er kun det tredje OPP-projekt herhjemme overhovedet, men der kommer flere af den slags i fremtiden. Fordelene er nemlig åbenlyse for alle parter, siger koncerndirektør i MT Højgaard a/s, Jens Bak Nyhus:

- Det er os, der er bygherrer, og vi stiller ikke kun meget skrappe kvalitetskrav til os selv. Vi skal også sikre, at byggeriet er velholdt og brugbart om 20 år, når lejekontrakten udløber. Lejeren kender økonomien i hele perioden og kan efter 20 år enten overtage byggeriet eller lade os finde et andet formål til det.

- OPP er fremtidens byggeri for det offentlige. Det sikrer dem en konkurrencedygtig og stabil leje, mens vi tager os af vedligeholdet. Det er tilfældet med Danmarks – og vores – første OPP-projekt med Vildbjerg Skole, hvor tilfredsheden med de langtidsholdbare kvaliteter er stor. Skrækeksemplerne på det modsatte er f.eks. alle de skoler, der i dag forfalder, fordi materialerne er for dårlige, understreger Jens Bak Nyhus.

Indflydelse på projektet
Hos Dan-Ejendomme as fortæller afdelingschef Lars Olaf Larsen, at det tætte samarbejde giver de enkelte parter stor indflydelse på løsningerne.

- Vi har ansvaret for driften, når MT Højgaard har afleveret byggeriet. Derfor fokuserer vi meget på holdbare løsninger, der er lette at vedligeholde. Driften er trods alt en meget væsentlig del af udgifterne i hele byggeriets levetid. Resultatet af det tætte samarbejde ender med en win-win situation for alle parter. Det er for eksempel tilfældet med Vildbjerg Skole, hvor materialerne er holdbare, og drift og vedligehold er regnet ind i budgetterne for de næste 20 år, siger Lars Olaf Larsen.

Konkurrencedygtig finansiering
Den tredje part i konsortiet er Bank DnB NORD A/S. Banken har mangeårige erfaringer med OPP-projekter via moderbankernes afdelinger i Norge, Tyskland og England.

- Erfaringerne gør det nemt for os at være med i OPP-projekter. Vi kender samarbejdsformen og finansieringen af den type projekter. Dermed er vi i stand til at være særdeles konkurrencedygtige. OPP-projekter er desuden kendetegnet ved stor gennemsigtighed. Det kræver nemlig et stort forarbejde, inden vi byder på opgaverne, og det gør OPP-projekter mere gennemarbejdede end de fleste, siger OPP Finance Manager Stine Bitsch Rasmussen fra Bank DnB NORD.

Tegnet til grunden
Det er Cubo Arkitekter A/S, der har tegnet det spændende byggeri. Arkitekterne har ladet sig inspirere af grundens placering, som grænser op til det åbne land. Samspillet med omgivelserne har dannet grundlaget for en bygning, der står med god proportionering, harmoni og balance. Byggeriet følger således de to veje, mellem hvilke Tinglysningsretten skal ligge. Det er der kommet et stort A ud af – set fra luften.

En åbning i A’ets ene langside giver adgang til indgangspartiet inde i midten af byggeriet, og den lange betonbjælke hen over åbningen bæres af en markant, flad søjle med Tinglysningsrettens logo på rød baggrund.

Ingeniørfirmaet Rambøll er rådgiver på projektet.

Kilde: MT Højgaard

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125