23948sdkhjf

SMV’er droppede at låne penge i 2014

Kun 27 procent af smv-virksomhederne i byggebranchen forsøgte at låne penge i banken i 2014. Til gengæld var der flere af dem, der gerne ville låne, som fik lov
Især smv-virksomheder i byggeriet holdt igen med at søge finansiering i 2014. Tal fra Danmarks Statistik viser et fald fra 40 procent i 2009/2010 til 27 procent i 2014.

Det skriver Licitationen-Byggeriets Dagblad.

Størstedelen af virksomhederne, der gik uden om banken i 2014, begrunder det med, at de ikke havde behov for finansiering. Det svarer til 75 procent. Til sammenligning var det i 2009/2010 70 procent af virksomhederne, der ikke havde behov for at låne.

Fire procent mener ikke, at det var muligt for dem at få et lån i 2014, og to procent anså det kun for muligt at låne til en for høj rente.

For dyrt for de små

”Banker og realkreditinstitutter har over en bred kam hævet priserne. Det er bestemt en meget foruroligende udvikling, der afslører, at finansaktørerne har travlt med at kradse endnu flere penge ind hos erhvervskunderne alt imens de stiller store krav til virksomhederne for at kunne give lån,” skriver cheføkonom i Håndværksrådet, Jacob Thiel, i en kommentar til tallene.

Hos Dansk Byggeri ser cheføkonom Bo Sandberg to effekter trække tallene i samme retning.

”Først og vigtigst er samfundsøkonomien nu blevet bedre, og der er siden 2009 blevet skåret ind til benet i bygge- og anlægsbranchen. Malet med bred pensel betyder det, at soliditeten er hævet, og lånebehovet er blevet mindre. Samtidig ved vi, at der er smv-virksomheder, der på forhånd opgiver at søge, selvom behovet er der,” siger Bo Sandberg.

Banker løsner kreditskrue

Tal fra Danmarks Statistik viser også, at banker og realkreditinstitutter så småt er ved at løsne kreditskruen over for mindre virksomheder. Andelen af smv’er, der opnåede fuld finansiering i banker og sparekasser i 2014 er steget fra 55 procent i 2009/2010 til 64 procent i 2014. Der er dog stadig langt op til de 91 procent, der opnåede fuld finansiering i 2007.

”Der er forsat en stor gruppe af de mindre virksomheder (28 pct.), der i den seneste undersøgelse fra Håndværksrådet svarer, at de er ’begrænset’ eller ’meget begrænset’ af manglende finansiering,” skriver Jacob Thiel.

Bo Sandberg henviser til, at 5-10 procent af branchen i de månedlige konjunkturbarometre siden 2011 har angivet finansiering som en produktionsbegrænsning
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.09