23948sdkhjf

Sjusk, fejl og mangler i dansk byggeri

Fejl, mangler og almindeligt sjusk i byggeriet er eksploderet. En ny undersøgelse fra Byggeriets Evaluerings Center (BEC) afslører, at der i 2006 forekom 22 gange så mange alvorlige fejl i forhold til året før. Ansvaret placeres i høj grad hos de udførende byggevirksomheder.
Den voldsomme stigning i omfanget af fejl og mangler i byggeriet skyldes i høj grad sjuskede og inkompetente entreprenører. Sådan lyder meldingen fra Byggeriets Evaluerings Center, der i perioden 2004 – 2006 har analyseret 808 entrepriser til en samlet entreprisesum på 4,3 mia. kr. Det oplyser Berlingske Business.

Stigningen i omfanget af fejl og mangler er registreret inden for alle typer – lige fra banale og ikke-alvorlige fejl og mangler til alvorlige og kritiske mangler. Sammenlignes 2006 og 2005 er der fundet ni gange så mange ikke-alvorlige fejl og mangler i 2006 som i 2005. Samtidig er der registreret 22 gange så mange alvorlige fejl og seks gange så mange kritiske fejl i 2006 i forhold til året før. Dertil skal siges, at der ingen stigning er mellem 2004 og 2005.

Bygherrerne er ikke sene til at placere skylden for de mange fejl og mangler hos de udførende byggevirksomheder. Entreprenørerne derimod sender bolden videre. Over halvdelen af de fejl og mangler, der er registreret i undersøgelsen, skyldes problemer med underentreprenører; sene ændringer i projektet fra kundens side; misforståelser; dårlig kommunikation; manglende tid i den udførende fase grundet travlhed i branchen; forsinkede, forkerte og ufuldstændige tegninger og beskrivelser.

- Der er et element af ansvarsforflygtigelse over entreprenørernes reaktioner. Med den kultur, der findes i byggebranchen, kan man nok ikke forvente, at folk selv påtager sig ansvaret. Men det ville dog være utroligt forfriskende, hvis der bare en enkelt gang var nogle, der gjorde det, siger Curt Liliegreen fra Byggeriets Evaluerings Center til Berlingske Business.
Læs mere om: BEC
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079