Solcelleloven træder i kraft om én uge
I følge et brev fra klima-, energi- og bygningsministeren til KEB-udvalget træder reglerne for solceller og husstandsvindmøller i kraft 11. februar 2015.
- I sommeren 2013 vedtog Folketinget nye regler om støtte til solcelleanlæg, husstandsvindmøller m.v., jf. lov nr. 641 af 12. juni 2013 og lov nr. 900 af 4. juli 2013. EU-Kommissionen har i oktober 2014 truffet afgørelse i sagerne om støtte til solcelleanlæg, husstandsvindmøller m.v., og 18. december 2014 modtog vi korrektioner til afgørelserne fra Kommissionen. Afgørelserne gælder til og med 2016. På den baggrund kan reglerne om støtte til solcelleanlæg, husstandsvindmøller m.v. sættes i kraft. Reglerne forventes at blive sat i kraft 11. februar 2015, står der i bilaget.
Hos Solenergi Danmark er direktør Anders Ztorm yderst tilfreds med udviklingen.
- Ja, det betyder jo for os at vi kan gå i gang med at sætte de anlæg op, som vi allerede har en byggetilladelse på. Vi har jo en del liggende, som har ventet i over to år. Vores første tilmelding af et anlæg kan vi datere tilbage til 29. november 2012, fortæller Anders Ztorm til Energy Supply.
Det første anlæg Solenergi Danmark skyder i gang er et 4,8 MW i Thisted.
Rasmus Helveg Petersen har i følge bilaget fremsendt to ikrafttrædelsesbekendtgørelser, som sætter de nye støtteregler for solcelleanlæg, husstandsvindmøller m.v. i kraft.
Rasmus Helveg Petersen skriver i sit brev til Klima-, energi- og bygningsudvalget om finansiering af støtten.
- I forbindelse med ikraftsættelse af reglerne om støtte til solcelleanlæg, husstandstands-vindmøller m.v. kan jeg oplyse, at energiforligskredsen den 5. december 2014 har givet tilsagn om at finde en langsigtet løsning for det fremadrettede PSO-system med virkning fra den 1. januar 2017.
Energiforligskredsen blev samtidig enig om, at hvis der mod forventning ikke opnås enighed om en traktatmedholdelig PSO-løsning, skal allerede givne støttetilsagn i 2015 og 2016 dog honoreres.
I forlængelse heraf er det i energiforligskredsen blevet aftalt, at støttetilsagn til solcelleanlæg, husstandsvindmøller m.v., som er givet i 2015 og 2016, og som er omfattet af Kommissionens afgørelser fra oktober 2014, finansieres inden for energiaftalen til og med 2020, hvis der ikke findes en langsigtet PSO-løsning. Dette sker ved at reservere et beløb fra VE til proces-puljen i perioden 2017-2020. Det drejer sig om et beløb til solcelleanlæg og husstandsvindmøller, som er skønnet til ca. 205 mio. kr. årligt, og et skønnet beløb på 20 mio. kr. årligt i 2017 stigende til 45 mio. kr. i 2020 for forsøgsmøller på havet.
I tilfælde af at VE til proces-puljen ikke kan dække disse beløb fuldt ud, har energi-forligskredsen forpligtet sig til at finde finansiering et andet sted inden for energiaftalen.
Finansieringen fra 2017 via VE til proces-puljen bliver kun nødvendig, hvis der ikke inden da er fundet en langsigtet PSO-løsning.
På denne baggrund er der i forligskredsen enighed om, at reglerne om støtte til solcelleanlæg, husstandsvindmøller m.v. (særligt lov nr. 641 og lov nr. 900) kan sættes i kraft.
Brev fra minister til udvalg