23948sdkhjf

Udlandet skal sikre arkitektbranchens vækst

De danske arkitektvirksomheders eksportandel er højere nu, end den var under de gyldne år før krisen.
Når de danske arkitektvirksomheder skal finde nye vækstmarkeder, handler det for en stor dels vedkommende helt bogstaveligt talt om at se uden for landets grænser.

Brancheanalyse: Arkitektbranchen tjener for lidt på opsving

For mens den indenlandske omsætning for branchen som helhed toppede i årene 2006-2008, var eksportandelen i 2013 højere, end den var det i 2007, viser tal fra DI Analyse. Og intet tyder på, at den tendens har ændret sig i løbet af det indeværende år.

- Vi har oplevet en stigning i de udenlandske opgaver på 82 procent, så de nu udgør omkring 55 procent af den samlede omsætning. Vores forecast for de kommende år er, at cirka 65 procent af omsætningen vil blive hentet uden for Danmark, siger Mette Kynne Frandsen, adm. direktør og partner i Henning Larsen Architects til Building Supply.

Brancheforening: Mere international vækst i vente

I forbindelse med udgivelsen af ”Export Profile 2014” satte Peter Theibel, international konsulent i DANSKE ARK, fokus på de danske arkitektvirksomheders præstationer i udlandet.

- Kina er i dag det tredje vigtigste marked for danske arkitekter - kun overgået af Sverige og Norge. Og selvom arkitektbranchen har oplevet en tilbagegang fra 2012 til 2013, er arkitektbranchens internationale aktiviteter stadig på et højt niveau, og der er ikke en synlig nedgang i aktiviteter og markeder i forhold til de tidligere år. I forhold til tidligere er der i dag en tendens til, at flere virksomheder etablerer lokale datterselskaber i udlandet. Så derfor tror vi stadig på stigende international omsætning og aktiviteter i årene fremover, lød det blandt andet.

Export Profile 2014 kan læses i sin fulde form her.
Fortsat vækst skal hentes i udlandet
En lignende succeshistorie kommer fra Arkitema, som for nyligt landede en ny, stor opgave på 27.000 kvadratmeter i Sverige, hvor omsætningen alene i løbet af det seneste regnskabsår steg med 42 procent.

- Jeg tror ikke, vi kan blive så meget større i Danmark, hvor vi har en masse dygtige kollegaer at konkurrere mod. Her er målet at bevare positionen og måske vokse en lille smule. Vil vi have vækst for alvor, skal vi se mod Sverige og Norge, siger Arkitemas koncernchef, Peter Hartmann Berg, som har set antallet af medarbejdere på kontoret i Stockholm vokse fra 25 til 70 i løbet af de seneste tre år.

Peter Hartmann Berg peger især på det store marked inden for boligbyggeri og især sundhedsbyggeri som vægtige årsager til, at Arkitema har så stor interesse for Sverige – og vice versa.

Brancheanalyse: Arkitektbranchen tjener for lidt på opsving

Mette Kynne Frandsen fra Henning Larsen Architects mener, at det nærmest fungerer som ”et brand”, når man præsenterer sig som en skandinavisk virksomhed ude i den store verden. Men hvorfor er det, at danske arkitektvirksomheder er i så høj kurs?

- Jeg tror, at det skyldes en stor efterspørgsel efter kvalitet og pragmatiske løsninger. Vi sikrer, at kunden er involveret i processen, vi er præget af en holistisk tækning og designer i øjenhøjde. Samtidig leverer vi i høj kvalitet. Det er nok en af grundene til, at København er nomineret som verdens bedste by at bo i – fordi vi udvikler med mennesket i centrum som en del af vores agenda i hele verden, lyder buddet fra Mette Kynne Frandsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.76