23948sdkhjf

Storentreprenører: Vi skal tidligere ind i processen

Topcheferne i Bravida og Kemp & Lauritzen efterlyser større forståelse for helhedstænkning fra landets bygherrer.
Opførelsen af de nye supersygehuse er i disse år med til at holde hånden under byggebranchen, som nyder godt af de igangværende byggerier med en budgetramme på over 40 mia. kr.

Hos Kemp & Lauritzen har koncerndirektør Allan Jørgensen noteret sig, at byggeriet har medført en vis vilje til at tænke nyt blandt visse af de offentlige bygherrer.

Helhedstanke er teknikentreprenørernes vækstplan

Det er ikke uden tanke på egen bundlinje, når topcheferne fra landets store teknikentreprenører anbefaler en mere holistisk tankegang fra bygherrerne.

Faktisk er netop servicedelen et af de områder, som samtlige teknikentreprenører regner med at tjene flere penge på i de kommende år, og ser man bort fra de offentlige byggerier, er tankegangen allerede så småt ved at forplante sig hos ordregiverne.

- Der er en stærkt stigende tendens i markedet til, at man kigger hele forretningsmodellen grundigt efter i sømmene for at finde optimeringer og besparelser. Det er så at sige blevet trendy at købe omhyggeligt ind, og det oplever vi også, at vores kunder er opmærksomme på. Med vores størrelse og brede vifte af fag kan vi servicere dem på en anden måde end det, de har været vant til, siger Allan Jørgensen, koncerndirektør i Kemp & Lauritzen, og fortsætter:

- Vi går længere ind i værdikæden og kan tage et større ansvar. Det er en af de ting, som flere bygherrer sætter stor pris på.

Blandt teknikentreprenørerne står Kemp & Lauritzen som sagt ikke alene med tilbuddet om en udvidet servicevifte og en øget villighed til at tage risiko. Det erkender Allan Jørgensen, som dog alligevel kan se konkurrencefordele for Kemp & Lauritzen i forhold til de mere traditionelle entreprenørvirksomheder.

- Hvis de andre teknikentreprenører går ind og vil tilbyde det samme, så bør de have samme muligheder for det som os. Men så kan man sige, at vi som branche opnår en fordel i forhold til andre brancher inden for byggeriet, konstaterer han.
- Det nye byggeri, der foregår i øjeblikket, er i høj grad præget af det offentlige. Udbudsbekendtgørelserne lægger en ramme for, hvordan opgaverne bydes ud, men jeg oplever, at man med eksempelvis sygehusbyggerierne forsøger at finde en best practice-model og kopiere den videre, siger han.

Vil selv opfinde den dybe tallerken
Roserne sendes dog ikke videre uden forbehold, og Allan Jørgensen understreger, at billedet i bedste fald fortsat er broget, hvis han skal optegne det samlede samarbejde.

- Nu er ”det offentlige” jo et vidt begreb, og nogle steder vil man selv opfinde den dybe tallerken hver gang, mens man andre steder er mere indstillede på at lære af hinanden. Så det er lidt for tidligt endnu at konkludere, at det offentlige har fundet fælles fodslag, tilføjer Kemp & Lauritzen-chefen.

Samme opfattelse har man hos kollegaerne i Bravida.

- Det er stadig svært at få entreprenørerne tidligt ind i processen; der er vores kære kunder altså ikke helt nået til endnu. Jeg tror, det blandt andet skyldes, at de offentligt finansierede budgetter tidligere har været overskredet til ugenkendelighed, så brændt barn nu skyr ilden. Man vil for enhver pris ikke overskride budgettet, så det er kun fint, at det er en anden kasse, der skal stå for vedligehold af bygninger. Jeg tror sådan set slet ikke, at de to kasser reelt ”snakker” sammen, siger adm. direktør Bent Andersen.

Brug bilafgifter som inspiration
Han er også bestyrelsesmedlem i brancheorganisationen TEKNIQ, hvor det ofte diskuteres, hvordan helhedstanken hurtigere kommer til at vinde indpas uden for de rene entreprenørkredse.

- Vi snakker meget om, hvordan vi lærer folk at se mere holistisk på tingene. Men det er svært, det må vi erkende. For mange af kunderne forholder det sig sådan, at det er en investor, der bygger ejendommen, og en anden, der lejer den. Det betyder, at investoren reelt er ligeglad med, hvor kosteffektiv bygningen er, mener Bent Andersen, der peger på afgifter som en mulig regulator:

- Jeg synes, man bør kigge på afgifterne, ligesom man gør det på biler. Man kunne for eksempel stille krav om, at et kontorbyggeri ikke måtte have større omkostninger til drift end så og så mange kroner pr. kvadratmeter. Men det er i sidste ende en politisk opgave.

Kollega Allan Jørgensen håber, at det stigende antal succeshistorier om både ESCO og OPP kan være med til at ændre tankegangen hos landets bygherrer. Han peger desuden på, at flere entreprenører er blevet mere selektive i forhold til valget af opgaver, hvilket i sidste ende kan virke regulerende på udbudsformerne.

- Jeg tror, at stadig flere bygherrer oplever, at hvis udbudsbetingelserne bliver for uappetitlige, så er det vanskeligt at få nok bydende på opgaven, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141