23948sdkhjf

Ventilationsopgave udvidet i Odense

Udskiftning af ventilationen i bl.a. køkken og vaskeri på Odense Universitetshospital (OUH) til EC-ventilatorer blev udbredt til også at omfatte støjplagede Psykiatriske Afdeling.
Energibesparelsen er ikke altid eneste grund til at udskifte eksisterende ventilatorer med EC-ventilatorer. Det kan også handle om indeklima og arbejdsmiljø, som skal forbedres. For eksempel ønsker om højere luftskifte eller støjgener, som skal fjernes.

På Odense Universitetshospital havde Psykiatrisk Afdeling problemer med støj fra ventilationsanlæggene, selvom det kun var seks år siden, der var installeret nye ventilatorer. Støjgenerne var på et niveau, hvor der allerede under indreguleringen af anlægget var skruet ned for ventilatorernes hastighed for at fjerne støjen. Det betød så til gengæld, at luftskiftet var mindre, og indeklimaet på afdelingen blev dårligt.

- Vi var allerede i dialog med ebmpapst omkring energibesparende EC-ventilatorer blandt andet til køkken, vaskeri og frikølere på hospitalet, og da vi fortalte om problemerne med støj på Psykiatrisk Afdeling, fandt vi ud af, at de også kunne hjælpe os med det, fortæller funktionsleder Jørgen Søfeldt fra OUH.

Test førte til hel udskiftning
De i alt 20 ventilatorer i anlæggene på Psykiatrisk Afdeling var traditionelle AC-ventilatorer, hvor omdrejningstallet bestemmes af vekselstrømmens frekvens. Hastigheden bliver reguleret med frekvensomformere, og det er almindeligt, at det giver støj. Ventilatorerne var blot fire-seks år, men man besluttede alligevel at teste, om det kunne løse problemet skifte til nye EC-ventilatorer.

Først blev ventilatorerne i ét af de 10 anlæg skiftet og luftmængden skruet helt op: Det larmede overhovedet ikke. Så der blev hurtigt iværksat en udskiftning af alle AC-ventilatorerne til EC, og Psykiatrisk Afdeling fik igen det luftskifte, de havde behov for – uden støj.

Som sidegevinst er der opnået en energibesparelse på 28.000 kWh/år. – fordi de eksisterende ventilatorer var forholdsvis nye, er det en moderat besparelse i forhold til de andre energirenoveringsprojekter på OUH, hvor der nogle steder spares helt op til 70 procent ved at skifte fra AC til EC.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189