23948sdkhjf

2.900 boliger skal omdannes til grøn bydel

”Grønby Strand” er navnet på det projektforslag, der netop er kåret som vinder i konkurrencen om den omfattende renovering af Brøndby Strand Parkerne.
Konkurrencen om en ambitiøs helhedsplan, som bliver danmarkshistoriens største renoveringsprojekt, blev afgjort søndag den 15. juni. Vinderteamet består af Domus Arkitekter, BCVA, Kragh & Berglund og Moe A/S.

Brøndby Strand Parkerne er med sine cirka 2.900 boliger et af landets største boligområder. De 300.000 kvadratmeter huser i alt 8.000 beboere, og da den nye helhedsplan for området blev offentliggjort søndag, løftede man samtidig sløret for en afgørende beslutning om et byggeprojekt i milliardklassen.

De fire boligselskaber, der er bygherrer på projektet, kunne her kåre Team Domus som vinder. Ifølge dommerkomitéen er vinderforslaget ”Grønby Strand”, blevet valgt på grund af det meget høje niveau på alle dele af besvarelsen:

- Denne spænder fra den stærke idé med sammenfletning mellem by og landskab over den fine indlevede arkitektoniske behandling af det rumligt velproportionerede stræde for svage trafikanter til nye velproportionerede pladser og udfoldning af specielt højhusenes arkitektoniske potentiale, lyder det blandt andet i bedømmelsen.

Komitéen lagde ligeledes vægt på at forslaget har præsenteret en ” seriøs og velovervejet udredning ” af, hvordan helhedsplanen fortsat skal udvikles i et tæt samarbejde med de lokale boligselskaber og dets beboere.

Helhedsplanen ”Grønby Strand”
Den arkitektoniske vision bag vinderforslaget er ifølge vinderteamet, at fornyelsen skal gå hånd i hånd med områdets eksisterende kvaliteter og 1970’er-byggeriets ikoniske særpræg. Som det fremgår af forslaget, er Brøndby Strand Parkerne ” fra de store planers tid – fascinerende i sin storhed, men skræmmende i sin éndimensionalitet og monotoni ”. Det er derfor en af tankerne at styrke detailrigdommen i bygningsarkitekturen ved at forene det menneskelige med det systemiske.

Det nye design af de høje slanke boligtårne og den lavere boligbebyggelse skal spille sammen med det omgivende naturlandskab. For at fremhæve dette møde mellem natur og byliv omdannes de eksisterende cykel- og gangstier til åer, og der udgraves en regnvandspark, som kan fungere som rekreativt vådområde. Den overskydende jord fra udgravningen benyttes herefter til at anlægge nye stier på hævede niveauer. Dette skal give et bakket og naturligt udseende landskab, der bryder med monotonien.

Der skabes herved en god og oplevelsesrig forbindelse gennem hele bebyggelsen, hvor beboerne naturligt kan færdes og mødes i det daglige. For at styrke lokalfællesskabet er stierne også bindeled mellem fire nye pladser, der hver især skal danne rammen om forskellige sociale aktiviteter.

Fokus på fremtidige udfordringer
Bæredygtighed har ligeledes været et gennemgående tema for de fire boligselskaber. Det er en ambition, at området med tiden kan opnå DGNB-certificering, og vinderforslaget har derfor implementeret en række forslag, der skal imødekomme denne ambition.

Man har herudover medtaget et fokus på klimaforandringer som ligeledes udgør en fremtidig udfordring. Udgravningen af både åer og regnvandsparken er nemlig tiltænkt at have en dobbeltfunktion, da det giver mulighed for helt at afkoble regnvandet fra kloaksystemet. En løsning der med tiden vil sikre mod effekterne af klimaforandringer, som dem København var vidne til ved de massive regnskyl i juni 2011.

Fakta om projektet
Bygherre: Brøndby Almene Boligselskab, Rheumpark, v/adm. DAB, Postfunktionærernes Andels- Boligforening, afd.8, v/adm. FA09, Tranemosegård T13 v/adm. Bo-Vest, Brøndby Boligselskab, afd. 605-608, v/adm. Lejerbo.

Areal: 300.000 kvadratmeter boliger og 35 hektar udearealer.

Antal Boliger: Ca. 2.900

Bygninger: 12 højhuse, 66 fire-etagers blokke, otte rækkehusblokke samt fire centerbygninger.

Antal beboere: Ca. 8.000.

Opført: 1968-74

Forventet byggesum: 3-4 mia. kr.

Vinderteamet: Domus Arkitekter A/S, BCVA ApS, Kragh & Berglund Landskabsarkitektur & Urban Design, Moe A/S Rådgivende Ingeniører.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094