23948sdkhjf

Ny milliard-aftale skal styrke den kollektive trafik

Regeringen har sammen med DF, SF og EL indgået en aftale, der sætter gang i flere konkrete projekter; herunder metro, letbaner og en nærbane.
Metro, supercykelstier, cykelparkering og sammenhæng i den kollektive trafik stod højt på den ønskeliste, Trængselskommissionen sidste år afleverede til regeringen. Nu følger regeringen sammen med DF, SF og EL op og afsætter midler til at gå i gang med en række konkrete projekter.

Med aftalen reserverer forligspartierne 263 mio. kr. til et afgreningskammer til en Sydhavnsmetro. Sydhavnsmetroen vil skabe et metronet i hovedstaden, hvor alle de centrale bydele betjenes med højklasset kollektiv trafik. Med en Sydhavnsmetro skabes et stærkt knudepunkt på Ny Ellebjerg st. med omstigning til både S-tog og fjern- og regionaltog. Ny Ellebjerg st. vil aflaste Københavns Hovedbanegård og skabe bedre forbindelser for pendlere fra hele landet til Hovedstadsområdet og Kastrup Lufthavn.

Herudover sætter forligspartierne midler af til letbaner og en nærbane. For det første sættes der de nødvendige midler fra statens side af til at sikre økonomien i Aarhus Letbane. For det andet reserveres et statsligt bidrag til, at letbanen i Ring 3 kan få en ekstra station ved Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby, hvilket vil forbedre betjeningen af universitetet og øge passagergrundlaget for letbanen. For det tredje er der penge til at arbejde videre med en nærbane i Vestjylland ved Esbjerg, herunder så arbejdet med en station i Esbjerg Øst kan påbegyndes.

Også forholdene for cyklister styrkes med aftalen. Der afsættes en cykelpulje til medfinansiering af supercykelstier og bedre cykelparkering. I alt sætter forligspartierne 180 mio. kr. af til at skabe bedre forhold for cyklister.

Endelig sætter forligspartierne penge af til en lang række beslutningsgrundlag. Det drejer sig bl.a. om en modernisering af S-banen og en udredning for omlægning til metrodrift på S-banen – og om nye letbanelinjer i hovedstaden.

Ved siden af de trængselsreducerende tiltag i de store byer har forligspartierne haft fokus på en række gode projekter for den kollektive trafik i andre del af landet, herunder en hastighedsopgradering af Grenaabanen mellem Ryomgaard og Grenaa samt styrkelse af gods på banen med en reservation til en mulig udvidelse af kombiterminalen i Padborg.

Find hele aftaleteksten på Transportministeriets hjemmeside
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095