23948sdkhjf

Realdania-kampagne viser nye veje for klimatilpasning

Christiansborg dannede rammen, da 130 forandringsagenter mandag fik fire friske bud på innovativ klimatilpasning i tætte byområder og debatterede vandudfordringer.
Hvordan gør vi et problem til en ressource? Hvordan tænke nyt og på tværs i en traditionsbunden struktur?

Spørgsmålene var mange, da Realdania-kampagnen ”Klimaspring” inviterede til topmøde på Christiansborg mandag den 2. juni. Debatten flød i dagens anledning over med handlingsorienterede bud på, hvordan man kan løfte klimatilpasningsindsatsen i Danmark. Ida Auken, MF og tidligere miljøminister lagde for.

- Tilpasningsdagsordenen nyder stor politisk opmærksomhed. Vejen er beredt. Men for at indfri det fulde potentiale skal vi turde tænke nyt, stort og på tværs. Vi skal forvandle problemer til muligheder. Tænke i nye partnerskaber og muligheder for eksempelvis borgerinddragelse. Vi skal have vandet op af kloakkerne og ud af kældrene og tænke i merværdi. Tidligere var tekniske anlæg sådan nogle, der levede deres eget liv. I dag skal de være med til at skabe liv i byen og være med til at løse både sociale og miljømæssige problemer.

To veje
Netop merværdien var et gennemgående fokus på dagens arrangement og en hovedåre i dagens fire projektpræsentationer. Ambitionen er en bevægelse væk fra et snævert fokus på klimaudfordringen og i retning af ikke bare mere, men især anderledes klimatilpasning.

Anne-Mette Gjeraa, Realdanias projektchef for Klimaspring, mener ligefrem, at der er behov for et nyt mindset, hvor vi skal gå to veje, hvis vi skal finde bæredygtige svar på det hun med en omskrivning kalder vandets – ikke brændende – men oversvømmet platform.

- Vi skal tænke flere dimensioner ind i klimatilpasningsprojekter. Og så skal vi tænke klimatilpasning ind i alle projekter, hvor det er relevant. Begge dele fordrer samarbejde på tværs af kommuner, forsyninger, rådgivere og virksomheder og andre aktører, siger hun.

Vi skal blive bedre til at holde på vandet
”Vi lider af ufrivillig vandladning”, lød et af budskaberne fra Klimasprings sekretariatschef Mikkel Thomassen, der med sit oplæg om at skabe grøn vækst og innovation i en gammel struktur leverede en flydende overgang til hovedtematikkerne i dagens fire projektpræsentationer.

- Vi er gode til at komme af med vandet, men de store muligheder består i at holde på det, så vi ved, hvor vandet er hvornår, og kan lede det de rigtige steder hen, sagde han og mindede om at den øvelse først og fremmest kræver et opgør med business as usual. Tiderne hvor håndteringen af vand foregik som en underjordisk art ”secret service” er forbi. ”Vandet kender hverken til fysiske, ejerskabsmæssige eller administrative grænser. Tværgående samarbejde er derfor løsningen, sagde han.

Mens vandudfordringen således er kommet frem i lyset, er det nu op til dagens forandringsagenter at tage både dybe indsigter og ”overfladiske” udfordringer med sig i den fortsatte innovationsproces.

Realdanias initiativ Klimaspring har været i gang i 16 måneder. Sekretariatet har afholdt møder med flere end 150 virksomheder og igangsat 12 ud af i alt 13 projektforløb.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.102