23948sdkhjf

Ny fjernvarmetunnel sparer København for 200.000 tons CO2 årligt

Sent fredag den 5. januar nåede Københavns nye fjernvarmetunnel frem til sit første stop i Adelgade i det indre København. Dermed er fjernvarmetunnelen mere end halvvejs færdig. Den i alt fire km lange tunnel kan spare København for over 200.000 tons CO2 udslip om året. Det svarer til den årlige CO2 udledning fra næsten 53.000 biler.
Den tyske tunnelboremaskine Astrid gnaver sig for tiden gennem kalklagene 35 meter under Københavns gader – på en rute fra Amagerværket til Fredensgade ved Rigshospitalet.

Den 5. januar nåede Astrid frem til Adelgade, hvor den første af to underjordiske stationer er placeret. Siden juni sidste år har Astrid tilbagelagt 2,4 km under jorden. En strækning, der blandt andet går under Københavns havn og dronningens Amalienborg.

Selvom tunnelen er næsten lige så stor som metro-tunnelen, er gravearbejdet foregået helt ubemærket og uden gener for slottes og byens øvrige beboere.

Den 500 tons tunge boremaskine ramte plet
Allerede inden Astrid kom til skakten i Adelgade, var der markeret en stor cirkel lige præcis der hvor boremaskinen skulle bryde igennem. Cirklen blev ramt med meget stor præcision. Det erfarne borehold, med Niels Nonnebo fra MT Højgaard i spidsen, var ikke i tvivl om, at de ville ramme præcist:

- Sammen med den tyske entreprenør Hochtief har vi masser af erfaring med denne type projekter. Astrids rute er nøje planlagt, og vi anvender højteknologisk udstyr til at sikre, at hun fra første færd har haft den helt rigtige retning, siger Niels Nonnebo, projektchef for MT Højgaard.

Alt går efter planen
Varmechef Astrid Birnbaum fra bygherren Københavns Energi er tilfreds med det foreløbige arbejde:

- Alt er gået efter tidsplan og budget. I 2009 står vi klar med en fremtidssikret, moderne tunnel, der vil sikre københavnerne billig og miljøansvarlig fjernvarme i mange år. Tunnellen vil spare miljøet for over 200.000 tons C02 udslip på årsbasis, konstaterer Astrid Birnbaum.

Beregningerne er lavet udfra, at Amagerværkets nye dampanlæg – der producerer fjernvarmen til tunnelen – kommer til at anvende 40 pct. biomasse (eksempelvis halm, træ og affald) til fremstilling af fjernvarmen. Men efter alt at dømme vil det være økonomisk ansvarligt at anvende endnu mere biomasse til varmeproduktionen.
Læs mere om fjernvarmetunnelen på www.mthojgaard.dk

Kilde: MT Højgaard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094