23948sdkhjf

Millionregn til omdannelse af byrum

Vandplus-projekter i Gladsaxe, Frederiksberg og Solrød viser, hvordan klimatilpasning kan kombinernes med omdannelse og gentænkning af offentlige rum.
Vandplus er et partnerskab mellem Lokale og Anlægsfonden og Realdania, der i samarbejde med Naturstyrelsen uddeler 12 mio. kr. til udvikling og anlæg af fire udvalgte demonstrationsprojekter i Viborg, Gladsaxe, Solrød og Frederiksberg.

Projekterne er udvalgt, fordi de viser, hvordan typiske steder og byrum kan få helt nye værdier for borgere og byer med investeringer i klimatilpasning, der samtidig er investeringer i rekreative muligheder. Lokale og Anlægsfonden har netop besluttet at støtte de fire projekter med i alt 6,750 mio. kr.

- Det har været spændende at deltage i udviklingen af de fire projekter, der på hver deres måde tager hånd om at skabe nye rekreative værdier i forbindelse med nødvendige klimatilpasningsanlæg. Anlæg, der meget vel kunne være endt som kedelige og utilgængelige områder for borgerne, men i stedet bliver sjove og attraktive steder at opholde sig, udtaler Torben Frølich, direktør i Lokale og Anlægsfonden, om projekterne.

Projekter med mange funktioner
I Gladsaxe viser Gladsaxe Kommune og Nordvand viser, hvordan man gennem klimatilpasning kan gentænke det klassiske idrætslandskab og skabe nye, uformelle aktiviteter for især piger og de ældre. Udgangspunktet for projektet er Gladsaxe Sportscenter, som udgør et 20 hektar stort idrætsareal med traditionelle boldbaner og sportshaller.

Visionen er at bruge regnvandet til at aktivere banernes sidelinjer og åbne det traditionelle idrætsområde op for nye, uformelle aktiviteter, som kan gøre den traditionelle idræt mere synlig og skabe steder for spontane aktiviteter. Regnvand afledes og opsamle regnvand via en række damme og kanalsystemer mellem idrætshallerne og langs fodboldbanerne. Idrætsanlægget får hermed nye rum til leg, ophold og bevægelse.

Med projektet Kilen i Solrød viser kommune, forsyningen og gymnasiet, hvordan et lille, ubenyttet overskudsareal kan opgraderes til et kombineret regnvandsbassin og multifunktionelt byrum med fokus på fællesskab, bevægelse og læring.

Kilen er et overskudsareal på en halv hektar i forlængelse af Solrød Gymnasiums parkeringsplads. Området er i dag ubrugt og tilgroet med krat og træer. Langs området løber Solrød Bæk, og Kilen er udvalgt som et nedslagspunkt af Greve Solrød Forsyning og kan fungere som opsamlingsbassin til afstrømningssystemerne. Visionen for klimatilpasningsprojektet er at skabe et nyt vandreservoir og et aktivt byrum, hvor der kan opstå nye former for organiseret og uorganiseret bevægelse.

Tidligere oplevet problemer med ekstremregn
Tredje sjællandske Vandplus-projekt, Lindevangsparken, står Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Forsyning bag. Parken udgør i dag et grønt åndehul i det tæt bebyggede Lindevangskvarter i den vestlige del af Frederiksberg Kommune. Parken er fredet og kendetegnet ved at være en klassisk bypark.

Ved tidligere ekstremhændelser, bl.a. den 2. juli 2011, blev store mængder regnvand opstuvet på terrænet omkring parken, da kloakeringen ikke kunne følge med. Visionen for projektet er at sikre området mod skybrud og samtidig skabe bedre forbindelse mellem by og park ved at bruge vandets flow til at åbne parken op for skolen og de omkringliggende boliger. Regnvandsteknisk består løsningen i at lede vandet gennem parken i forbindelse med skybrud og omdanne parkens plæneareal til en oval skål, så den i fremtiden vil kunne tilbageholde regnvand fra et stort opland. Det regnvand, som ikke kan tilbageholdes i græsovalen, vil strømme videre mod parkeringsarealet Sløjfen, som omdannes til et kombineret regnvandsbassin og aktivitetszone for børn og unge.

Trippelfunktion i det midtjyske
Ud over de tre projekter i Solrød, Gladsaxe og Frederiksberg modtager også et Vandplus-projekt i Viborg støtte fra Lokale og Anlægsfonden.

I den midtjyske domkirkeby arbejder Viborg Kommune og Energi Viborg Spildevand sammen om et projekt på det 10 hektar store område Sønæs ved Viborgs Søndersø. Her kombineres klimatilpasning med vandrensning så det bidrager til at skabe et nyt vandlandskab, som udfordrer grænselandet mellem ophold og bevægelse.

Sønæs viser, at klimatilpasning kan rumme en trippelfunktion, hvor der udover regnvandshåndtering og rekreative funktioner også indtænkes vandrensning.

Projektet i Viborg er budgetteret til 22 mio. kr. Lokale og Anlægsfonden støtter med 2,575 mio. kr. Realdania støtter også projektets etablering. Rådgivere på projektet er Møller & Grønborg Arkitekter og Orbicon.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096