23948sdkhjf

Store potentialer i mobile IKT-værktøjer på byggepladsen

Der er store potentialer i at inddrage byggepladserne i den igangværende digitalisering af byggeriet. Det viser en undersøgelse fra BYG-DTU, som har studeret implementeringen af et nyt IKT-værktøj til kvalitetssikringen på byggepladsen...
Det aktuelle værktøj er en mobil terminal – en PDA eller mobiltelefon – som integrerer KS-rutinerne naturligt i byggeprocessen. Undersøgelsen beskriver, hvordan værktøjet blev introduceret og anvendt af et lille murerfirma i deres fagentreprise på en københavnsk renoverings-byggesag.

Efter en kort træningssession på byggepladsen blev murerne udstyret med en PDA-terminal, som over mobilnettet (GPRS) var online-forbundet til entreprenørens KS-database. På den måde kunne de systematisk udføre kvalitetssikringen efter de anvisninger, som entreprenøren forinden havde lagt ind – og straks rapportere afvigelser, fejl eller problemer.

Systemet fungerede nemt og effektivt, brugerne havde ingen problemer med at anvende det. Værktøjet ”kan blive en væsentlig komponent i det totale arbejde med at højne kvaliteten i byggeprocessen”, konkluderer undersøgelsen, der er gennemført ved BYG-DTH af lektor Peter Vogelius i samarbejde med lektor Christian Koch.

KS integreret i processen

Værktøjet er udviklet i firmaet E-tjek af iværksætteren Mikkel Liborius Ibsen, der selv har arbejdet som byggeleder i et entreprenørfirma. Som alle, der har arbejdet på en byggeplads, kendte han til hudløshed KS-systemets klassiske problem:

”Alle har prøvet at sidde søndag eftermiddag med fire forskellige kuglepenne for at udfylde KS-dokumenterne, så de ser troværdige ud. Trods alle bestræbelser er det aldrig lykkedes at få kvalitetssikringen integreret naturligt i byggeprocessen – det er altid noget, der i en vis udstrækning har haft karakter af rekonstruktion. Med E-tjek bliver KS-rutinerne en integreret del af processen,” siger Mikkel Liborius Ibsen og tilføjer, at parterne samtidig får langt bedre mulighed for at trække valide og relevante KS-data ud, når det ønskes.

I den traditionelle byggeproces vil en fejl i udførelsen først blive registreret ved afleveringen – eller når næste håndværksfag rykker ind og måske bliver bremset i fremdriften. Her bliver problemet registreret i KS-kontrollen, så man med det samme kan træffe de nødvendige foranstaltninger.

Hermed vil den integrerede KS også trække i retning af at nedbringe improviserede her-og-nu løsninger, som det efterfølgende håndværksfag udfører for at komme videre med sit. Afvigelser fra beskrivelser og tegninger bliver nu registreret i tide, sådan at byggeledelsen kan pålægge den ansvarlig part at bringe tingene i overensstemmelse.

Styrker videndeling og samarbejde

Det gælder selvfølgelig også, hvis fejlen ligger hos den projekterende – enten som en decideret fejl eller som et mangelfuldt projekt. Den integrerede KS vil derfor også få en ”disciplinerende effekt” på de projekterendes beskrivelser og tegninger, fremhæver Peter Vogelius.

BYG-DTU’s studie peger på, at løsningen inviterer til udbygget videndeling og samarbejde mellem de forskellige håndværksfag – og at den integrerede kvalitetssikring vil styrke dialogen om kvalitetsstyringen mellem rådgivere og udførende. Det nye IKT-værktøj hænger dermed fint sammen med aktuelle udviklingstendenser som partnering, selvstyrende enheder og trimmet byggeri.

BYG-DTU’s undersøgelse af mobile IKT-værktøjer på byggepladsen er finansieret af BoligfondenKuben. Foruden feltstudierne har undersøgelsen også belyst de internationale udviklingstendenser på området. Denne del er endnu ikke afsluttet, men de foreløbige resultater tyder på at der mange steder i den vestelige verden (USA og Europa) er en rivende udvikling igang hvor mobiltelefoni og håndholdte terminaler vinder ind på byggepladser og bliver anvendt i en lang række arbejdsprocesser såsom arbejdsplanlægning, lønregistrering, materialebestilling og kvalitetsstyring.

Kilde: Erhvervs- og Byggestyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078