23948sdkhjf

OPP-samarbejde er totaløkonomiens gode rollemodel

Der skal flere aktører på banen, hvis det offentligt-private samarbejde fortsat skal gå forrest, når det handler om at fokusere på totaløkonomi i byggeriet.
Byggebranchen ønsker mere fokus på totaløkonomi, og en af de mest oplagte veje hertil er samarbejdet mellem offentlige og private aktører.

Det mener Bjørn H. Krarup, der er adm. direktør i Wicotec Kirkebjerg:

- Vi ser typisk et andet fokus på totaløkonomi i OPP-projekter, som går ind i hele bygningens livscyklus og ser 25-30 år frem. Det giver en helt anden måde at bygge på i stedet for i dag, hvor du groft sagt bare skal stille en garanti for fem år. Så når vi går ind i et OPP-projekt, som vi skal drive og facilitere, så skal vi ikke bare bygge billigt, men derimod økonomisk mest fordelagtigt.

Ikke sort/hvidt med OPP

Koncerndirektør i Kemp & Lauritzen, Allan Jørgensen, er helt på linje med sin kollega fra Wicotec Kirkebjerg, når det kommer til fordelene ved OPP-samarbejdet.

- Man må vurdere, om der skal findes en slags kompromis, og her er OPP-modellerne med til at vise, at tingene ikke er sort/hvide. Hvis du som privat køber har et beløb, du vil købe for, så kan det godt være, at dit beslutningsgrundlag ser anderledes ud, når du tænker alle løbende omkostninger ind i projektet. Omvendt bliver diskussionen nogle gange simpel, når vi snakker om, at ting skal konkurrenceudsættes, siger han til Building Supply.

Læs også: Store entreprenører ønsker fokus på totaløkonomi

Bjørn H. Krarup glæder sig derfor over, at tendensen forsigtig peger mod mindre fokus på pris og en større bevidsthed omkring totaløkonomi.

- Den rene og rå priskonkurrence ser vi mindre og mindre. De bløder værdier begynder at spille mere ind, og så betyder prisen måske kun 60 procent. Æren skal egentlig deles mellem rådgivere, entreprenører, udbydere og så videre, for det er her, forståelsen opstår i et samspil, siger han.

Billedet er dog ikke helt rosenrødt. Dels er de politiske rammer mangelfulde i forhold til at indtænke totaløkonomi i byggeriet og dels mangler branchen store spillere, som kan være med til at drive OPP-samarbejdet frem.

Læs også: Totaløkonomiens tre barrierer

Det var derfor en streg i regningen, at E. Pihl & Søn gik konkurs. På den korte bane kostede konkursen omkring 30 mio. kr. på bundlinjen hos Wicotec Kirkebjerg, og på den lange bane kan konkurser i den størrelse viser sig at have negative konsekvenser for branchen som helhed.

- Vi har set en tendens til, at der har været flere udbud af OPP-projekter de senere år, men det er måske bremset lidt op, efter E. Pihl & Søn er gået bagud af dansen. Der skal nogle flere aktører på banen for at gøre det attraktivt, mener Bjørn H. Krarup.

Artiklen er en del af temaet Byggepolitisk strategi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113