23948sdkhjf

Her er Aabenraas nye akutsygehus

Region Syddanmark og Sygehus Sønderjylland har valgt Cowis forslag til det ny akutsygehus i Aabenraa. Forslagets tre hvide fløje vil, ifølge dommerkomiteen, give sygehuset en helt ny identitet.
Sygehuset i Aabenraa er i gang med at få foretaget en ansigtsløftning af de helt store. Sygehusgrunden ved Aabenraa har i en årrække været omgivet af kæmpestore kraner og invaderet af store gravemaskiner og en hær af håndværkere. Målet er et moderne og fremtidssikret sygehus, der skal stå færdigt i 2020.

Den første del af byggeriet – den såkaldte Fase 1 – er allerede i fuld gang. Nu har Region Syddanmark og Sygehus Sønderjylland fundet en vinder af udbuddet på den anden og sidste del af byggeriet.

Logistik og æstetik
Det bliver rådgivningsvirksomheden Cowi, der sammen med underrådgiverne Friis & Moltke, Ravn Arkitektur og Møller og Grønborg har tegnet et sygehus, der i dommerkomiteens øjne både rummer sans for kunstnerisk arkitektur og en forståelse for logistisk sammenhæng.

- Vi er meget tilfredse med Cowi og deres samarbejdspartneres arbejde. De har forstået den helt grundlæggende præmis i et sygehusbyggeri, der hedder logistik, og derudover har de formået at skabe en smuk tilføjelse til de eksisterende bygninger og byggeri, siger formanden for dommerkomitéen, Carl Holst (V).

Byggeriet forventes at gå i gang i 2017. Inden da skal der foretages mange beregninger og optegninger, ligesom ledelsen skal se på, hvordan bygningerne indrettes mest hensigtsmæssigt – både i forhold til patienter og personale.

Gælder om at tænke anderledes og kreativt
Byggeriet til cirka 720 mio. kr. kommer i bogstavelig talt til at sætte sit håndaftryk på det nuværende byggeri. Et af elementerne er tre lange hvide fingre, der kommer til at fordele sig på grunden op ad den kommende sydvendte hovedindgang.

Bebyggelsen kommer blandt andet til at indeholde 122 nye senge i enestuer, 42 standard ambulatorier, 24 specielt tilpassede ambulatorier, en ny intensivafdeling med 13 senge og helikopterlandingsplads.

- Det er altid en spændende udfordring at tilføje nye byggerier og funktioner til de eksisterende. Hele grundstrukturen er allerede lagt, hvilket sætter præmisserne for vores råderum. Derfor gælder det i høj grad om at tænke anderledes og kreativt, hvis vi skal skabe ét samlet sygehus, hvor både det nye og det gamle spiller optimalt sammen, siger regionschef Svend Aage Christensen fra Cowi.

I forslaget er en ny femetagers sengebygning placeret ovenpå en ny bygningsbase med intensivafdeling, laboratorier og et nyt patienttorv, der sammenføjes med det eksisterende hovedindgangsområde og patienttorv. Det nye patienttorv danner hermed det centrale omdrejningspunkt for sygehuset med klare, korte og tydelige adgangsveje til alle klinikker på sygehuset.

Arkitektur der heler
Ud over de funktionelle dimensioner har det været en klar målsætning at inkorporere ’helende’ elementer i arkitekturen. Palle Hurwitz, administrerende direktør og partner i arkitektfirmaet, Friis & Moltke fortæller:

- Forskning har vist, at ophold i grønne omgivelser kan øge velværet og forebygge og lindre sygdomme, hvilket kan føre til kortere indlæggelsesperioder. Derfor har vi lagt stor vægt på at ’integrere’ byggeriet i det omkringliggende grønne landskab, bl.a. via terrasserne med udsigt over skoven, de rekreative grønne gårdhaver og altanerne på hver etage, som der er etableret lettilgængelige adgange til.

- Samtidig har vi søgt at skabe nogle meget rolige, trygge og æstetisk behagelige rammer for patienter og pårørende: Et let aflæseligt ’wayfinding-system’ og genkendelige elementer i bygningsstrukturen skal sikre overskueligheden og minimere behovet for den typiske, institutionelle skiltning. Kombineret med gode lysforhold, kunst, støjsvage rum, imødekommende materialer og sociale patientområder er ambitionen at skabe en følelse af hjemmelighed og livsglæde.

Fakta
Byggerierne på det nye akutsygehus i Aabenraa kommer til at foregå i to faser. Fase 1 er allerede påbegyndt, og i 2014 tager sygehuset de første nye bygninger i brug.

Prisen for Fase 1 bliver omkring 550 mio. kroner, og arealet bliver 22.000 kvadratmeter. I fase 1 bygges blandt andet familiehus, akutmodtagelse, hjertemedicinske afsnit, køkken og restaurant, varemodtagelse, sterilcentral, hovedindgang.

Fase 2 kommer til at koste ca. 720 mio. kroner og fylder 33.000 kvadratmeter. Fase 2 skal stå færdig i 2020, og de kommende bygninger skal bl.a. huse 122 nye senge i enestuer, 42 standard ambulatorier, 24 specialambulatorier, laboratoriecenter, der samler laboratoriespecialerne og apoteket, ny intensivafdeling på 13 senge, sengecentral, udvidelse af varemodtagelsen, helikopterlandingsplads og kapel.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.052