Malerfagets konjunktur undersøgelse 1. halvår 2005
[i]Hvert halve år i juni og december måned udsendes spørgeskemaer til DANSKE MALERMESTREs medlemmer. I disse spørgeskemaer bedes det enkelte medlem om at tage stilling til, dels hvorledes udviklingen har været i det forløbne halvår i forhold til samme halvår forrige år.[/i]
Malerfagets konjunkturundersøgelse 1. halvår 2005
Virksomhedernes besvarelser vægtes med beskæftigelsen i de enkelte virksomheder. I undersøgelsen har medvirket 290 virksomheder med en samlet beskæftigelse på 2.574 personer, svarende til ca. 30% af det samlede bygningsmalerfag.
Fremgang i omsætning og beskæftigelse
Malerfagets virksomheder oplevede fremgang i både omsætning og beskæftigelse i 2. halvår 2004. Der har især været fremgang i omsætningen hos boligselskaber og private husstande.
Dette bekræfter, at skattereform, forårspakke og adgang til lavt forrentede lån på fordelagtige vilkår fortsat har stor betydning for malerfagets fremgang. Hertil kommer, at der fortsat er en mindre fremgang at spore i erhvervslivet, i hvert fald hvad angår kontorer, hvor et flertal af virksomhederne har meldt om fremgang i løbet af hele 2004.
Forventningerne til det kommende halvår er ligeledes meget positive. Hele netto 16% af virksomhederne forventer stigende omsætning i 1. halvår 2005, hvilket er højt da forventningerne i vinterundersøgelsen altid er præget af den almindelige sæsonvariation i branchen.
Den gode udvikling afspejles i beskæftigelsen, hvor netto 18% af virksomhederne havde fremgang i 2. halvår 2004. Forventningerne til det kommende halvår er ligeledes meget positive. Hele netto 11% af virksomhederne forventer stigende beskæftigelse i 1. halvår 2005.
Udenlandsk arbejdskraft
Den 1. maj 2004 fik EU 10 nye medlemslande. Der har både før og efter været stor mediemæssig bevågenhed om udvidelsens betydning for det danske arbejdsmarked, dvs. om udvidelsen ville føre til en større indvandring af billig arbejdskraft - legalt og illegalt - fra de nye medlemslande.
Efter at der nu er gået 9 måneder siden optagelsen af de nye medlemslande, melder malerfagets virksomheder om en stigende anvendelse af østarbejdskraft i byggeriet. 11% af virksomhederne har konstateret en øget anvendelse i januar 2005 mod 3% af virksomhederne, da det samme spørgsmål blev stillet i juni 2004.
Til gengæld er problemet fortsat relativt begrænset, idet 11% af virksomhederne i det hele taget er stødt på arbejdskraft fra de nye medlemslande inden for det sidste års tid, til sammenligning var det 9% af virksomhederne i juni 2004.
Selvom 38% af virksomhederne forventer at man vil se en øget tilstrømning af arbejdskraft fra de nye medlemslande, er det dog kun få, der frygter tilstrømningen. Kun 15% frygter at miste arbejde på grund af arbejdskraft fra de nye medlemslande. Frygten er generelt begrundet med konkurrence fra østeuropæeres lavere løn og ringere ansættelsesvilkår.
Kilde: Malerfagets Oplysningsråd.