Offentlige opgaver kræver flere ressourcer
Det er både dyrt og besværligt at byde på offentlige udbud, mener et flertal af medlemmerne af DI Handel.
Det viser en netop offentliggjort undersøgelse, som ifølge branchedirektør Lars William Wesch fra DI Handel bør give anledning til selvransagelse hos de offentlige indkøbere.
- Vi får ofte henvendelser fra medlemmer, der er dybt frustrerede, fordi der er fejl i udbudsmaterialet eller fordi ordregiver stiller krav, som ikke kan opfyldes, siger han.
Tip redaktionen!
Har du eller din virksomhed oplevet problemer med at byde på offentlige udbud, så hører vi gerne fra dig. Redaktionen kan kontaktes på mail ved at klikke her.
Dårlig dialog fra offentlige indkøbereHar du eller din virksomhed oplevet problemer med at byde på offentlige udbud, så hører vi gerne fra dig. Redaktionen kan kontaktes på mail ved at klikke her.
Udsagnet bekræftes af svarene i undersøgelsen, hvor 39 procent af de adspurgte virksomheder erklærer sig enige i, at udbudsmaterialet fra ordregiver ofte er uklart eller svært at forstå.
- Selvfølgelig skal virksomhederne være klar til at bruge en masse kræfter, hvis de vil ind på det offentlige marked – der er jo også en stor potentiel gevinst ved det. Men vi ser ofte problemer med fejl i udbudsmaterialet eller, at hver offentlig enhed laver udbudsmaterialet på deres egen måde med deres egne krav. Det driver altså omkostningerne i vejret for både ordregivere og leverandører, siger Lars William Wesch.
Et tredje kritikpunkt – som måske kan afhjælpe de nævnte problemer ovenfor – er, at de offentlige indkøbere ikke er gode til at gå i dialog med leverandørerne inden et udbud.
Kun 17 procent af de adspurgte virksomheder mener, at dialogen er tilfredsstillende, mens 52 procent svarer nej og 31 procent responderer med et ”ved ikke”.
- Hvis man ønsker at styrke konkurrencen og antallet af interesserede bydere, er det vigtigt at sikre letforståeligt udbudsmateriale og at undgå fejl og misforståelser. Det kan man bl.a. undgå ved at foretage en grundig research af markeds- og produktforhold og ved at sikre en grundig evaluering inden et område på ny skal i udbud, lyder reaktionen Lars William Wesch.