23948sdkhjf

Ny forretningsmodel: VVSere skal sælge abonnementer

Samsø Kommune inviterer Grundfos og Bdr. Stjerne VVS med i et nyt forsøg med udskiftning, servicering og genanvendelse af pumper. Bl.a. skal udvikles en ny forretningsmodel, hvor kunden køber service af VVSerne frem for en pumpe.
Hele 20 procent af Samsøs samlede elforbrug kommer fra pumper, viser en opgørelse over øens energiforbrug. Det tager et nyt projekt om udvikling af cirkulær økonomi, genanvendelse og grøn erhvervsudvikling nu fat på.

Projektet på Samsø har som mål at udvikle en ny forretningsmodel for genanvendelse og leasing af pumper til vand, varme og spildevand. Idéen er, at man ved udskiftning af pumper genbruger de gamle pumper, mens nye pumper installeres via en leasingordning frem for - som i dag - et direkte køb, forklarer Søren Stensgaard, teknisk forvaltningschef i Samsø Kommune, til Building Supply.

- I konceptet skal der være indbygget en returfunktion for pumperne, hvor delene bliver genanvendt. Helt i Cradle to Cradle-idéens ånd, siger Søren Stensgaard.

Den lokale VVS-virksomhed Brdr. Stjerne VVS og pumpeproducenten Grundfos kommer til at spille vigtige roller i projektet. VVS- installatøren skal være en serviceudbyder, der sælger en abonnementsydelse til kunden - Samsø Kommune - , frem for den traditionelle rolle med salg af pumpe og reservedele. Producenten Grundfos leverer den nyeste pumpeteknologi og de nødvendige reservedele. Med andre ord er der tale om en forretningsmodel, hvor VVSere tjener deres penge på salg af abonnementer frem for materiel. Og kunden sikres den nyeste og mest energieffektive teknologi.

Samsø er den perfekte ramme
Projektet på Samsø, og de energieffektiviseringer det indeholder, er naturligt forbundet med øens ambitiøse plan om at være fossilfri i 2030. Allerede inden forsøget med den nye forretningsmodel rulles ud, har cirkulær økonomi således været omdrejningspunktet i energieffektiviseringer i Samsø Kommune.

I offentlige bygninger og spildevandsforsyning er pumper der kortlagt ned til den enkelte enhed, og er blevet udskiftet. Derfor er Samsø Kommune allerede sikre på, at udskiftningen af pumper til ny teknologi medfører en markant energibesparelse, der hurtigt bliver økonomisk rentabel. Nu tager man så - som led i det nye projekt - en lille del af de kommunale pumper ud og afprøver konceptet.

Opstart på pumpeprojektet sker i 2014, og det ventes også at blive afsluttet i det nye år.

Projektet med pumper på Samsø afvikles inden for rammerne af Rethink Business, et projekt der har til formål at styrke den grønne erhvervsudvikling.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094