23948sdkhjf

Flere virksomheder møder krav om arbejdsgarantier

Hver syvende byggevirksomhed har måttet sige nej til en opgave, fordi de ikke kunne stille arbejdsgaranti. Dansk Byggeri pointerer, at arbejdsgarantier begrænser konkurrencen og anbefaler, at de kun kommer i spil på opgaver over 500.000 kroner.
En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at 75 procent af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen møder krav om arbejdsgarantier. Det er en stigning i forhold til tidligere undersøgelser. I Dansk Byggeri er man bekymret over udviklingen.

- Det er problematisk, at flere virksomheder oplever krav om arbejdsgarantier, fordi branchen sidder fast i en kreditklemme. Virksomhederne har store udfordringer med at få stillet disse garantier. Man skal huske på, at en garantistillelse svarer til et udlån på bankens balance, siger Torben Liborius, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

Dermed har virksomhederne i princippet ligeså store udfordringer med at få stillet en garanti som at få bevilliget et lån. Analysen viser da også, at hver syvende virksomhed inden for det seneste halve år har måttet sige nej til en opgave, fordi de ikke kunne stille den fornødne garanti.

- Virksomhederne har problemer med at få kredit til den daglige drift. Når virksomhederne bliver krævet at stille med arbejdsgarantier, så risikerer de at blive helt udelukket fra at tage en opgave. Det er ikke sundt for konkurrencen, siger Torben Liborius.

Samarbejde opsagt
Dansk Byggeri har indtil for nylig haft en samarbejdsaftale med kreditforsikringsselskabet Euler Hermes. De skulle udstede arbejdsgarantier til Dansk Byggeris medlemmer til fordelagtige priser, men den aftale har Euler Hermes opsagt, fordi de kun godkendte ganske få af virksomhedernes garantiansøgninger.

- Jeg ser det som en tydelig indikation på, at arbejdsgarantier er blevet svære at få for virksomhederne. Det er blot endnu en understregning af, at branchen sidder fastlåst i en kreditklemme, siger Torben Liborius.

- Det er ellers positivt, at der er blevet fremrykket en række offentlige investeringer, som kan holde gang i hjulene i byggeriet. Men når der samtidig stilles flere krav om arbejdsgarantier, så er der en masse virksomheder, som disse investeringer ikke kommer til gode, fordi kravet om arbejdsgaranti blokerer, siger han.

Kun garantier ved større opgaver
I analysen svarer hver femte virksomhed desuden, at deres bank siger nej til lån og forhøjelse af kassekreditten alene af den årsag, at virksomheden kommer fra bygge- og anlægsbranchen.

Dansk Byggeri mener derfor, at branchens kreditklemme skal tages meget alvorligt, og anbefaler, at der kun bliver stillet krav om arbejdsgaranti, hvis opgaven overstiger en pris på 500.000 kr.

- Vi forstår fuldt ud, at der bliver krævet arbejdsgarantier på større opgaver. Men det giver ikke mening, at en maler fx skal stille en arbejdsgaranti for at male opholdsrummet på et plejehjem. Det kræver en masse papirarbejde, som pålægger virksomhederne en unødvendig udgift, siger Torben Liborius.

Artiklen er skrevet af Aske Muff og oprindeligt bragt i nyhedsbrevet Barometer fra Dansk Byggeri
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.092