23948sdkhjf

Bynært landbrug udstykkes som grønt

Landmand nedlægger sin bedrift og skaber Danmarks første bæredygtige bydel i Horsens-udkanten.
Der var ringe udsigt til, at svineproduktionen overhovedet kunne fortsætte for landmand Jeppe Christensen, som blandt andet driver svinebrug i den nordlige udkant af Horsens.

Han var blevet stillet i udsigt, at en tilladelse til nye svinestalde næppe ville blive udstedt.

Derfor overvejede han fremtiden for sine 34 hektarer jord, som han ejer på et område, der indrammes af en trekant, som består af vejene Egebjergvej, Gl. Århusvej og Nordre Strandvej.

For byens co2-krav
En underviser på VIA University College i Horsens inspirerede ham til at udstykke grunden til boligbyggeri, men ikke et hvilket som helst boligbyggeri. Det var her, han første gang stødte på begrebet bæredygtigt byggeri.

- Hun mente, at grunden ville egne sig rigtigt godt til bæredygtigt byggeri, og det syntes jeg lød som en god idé, siger han.

Selv var han fremmed over for fænomenet bæredygtigt, og alligevel havde han nemt ved at forstå det:

- Når man som jeg har en landbrugsbedrift, så er man vant til at kigge på sit co2-udslip, og hvis jeg nedlagde mit landbrug og opførte bæredygtige huse, så ville det hjælpe Horsens Kommune med at få opfyldt sit mål om mindre co2-udslip. Det ville jeg gerne medvirke til, fortæller han.

Han fandt senere sammen med Rambøll, og i fællesskab har de nu planlagt en helt ny, bæredygtig bydel, som allerede har opnået en såkaldt bydelscertificering sølv hos byggebranchens organisation for bæredygtighed, Green Building Council Denmark.

Han fortæller, at idéen er blevet modtaget varmt af kommunen, som forgæves har forsøgt at finde egnede steder til boligbyggeri i Horsens-området, og med den ny bydel vil Horsens også næsten være sammenvokset med et bælte af nordlige oplandsbyer langs landevejen til Skanderborg som Hansted, Egebjerg og Gedved.

Sælger grunden
Projektet sigter mod, at bydelen er færdigbygget i år 2020. For at få certifikatet er projektet blevet målt på ikke færre 188 kriterier. Sikre skoleveje og grønne kiler mellem husene har blandt meget andet medvirket til at give grøn status.

Jeppe Christensen afviser dog, at han selv skal til at administrere boliger.

- Indtil lokalplanen er klar, kan vi jo ikke sælge noget, for så vil skødet til grunden være en ren lodseddel. Men når lokalplanen er klar, så finder vi en investor og fyrer det hele af på én gang, siger han.

- Jeg har stadig fire andre bedrifter. Jeg er opvokset på landet og vil altid være landmand.

Læs om hele projektet hos Rambøll

Artiklen er en del af temaet Miljøbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.124