23948sdkhjf

Det sker: Temadag om undertage

Temadag tager fat på problemer ved fugtskader og tagbrande og giver svar på valg af undertag, realistiske levetider og gældende lovkrav.
Træinformation og Tagpapbranchens Oplysningsråd står bag to temadage om undertage og tagopbygning, der sætter fokus på at undgå fugtskader og tagbrande.

Temadagen er fastsat til onsdag den 23. oktober 2013 i Horsens og den 24. oktober i Kongens Lyngby.

Tagsikkerheden halter på mange danske byggerier, fordi dårlige tilslutninger og mangelfulde konstruktioner giver frit spil for brandspredning til nabobygninger. Manglerne opstår typisk ved tagrenoveringer, fordi mange ikke er opmærksomme på den brandsmitte, der kan opstå mellem nabotage, når der lægges undertag. Fejlene betyder, ifølge Anders Vestergaard, der er ekspert i brandsikkerhed hos Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, både ringere sikkerhed for beboerne og risiko for omfattende brandskader, der er dyre at udbedre.

For billige løsninger bliver dyre i længden
Forkert valg- og udførelse af undertage er samtidig skyld i mange fugtskader. Det skyldes blandt andet, at undertaget ikke passer til den fugtbelastning, som taget udsættes for i form at regn og sne, som passerer gennem åbninger i den nye tagbelægning.

- Problemerne skyldes primært, at for mange vælger undertage ud fra pris og i mindre grad ud fra levetid. Det betyder, at et undertag ofte kan have en levetid, der er den halve af tagbeklædningen. Når undertaget giver op, bliver taget utæt og kan give anledning til fugtskader, skimmel og råd i tagkonstruktionen. Det er dyrt at reparere, fordi tagbeklædningen, lægter og det gamle undertag skal af, og et nyt undertag skal monteres. Det betyder i de fleste tilfælde også, at der skal nye lægter til, før taget kan komme på, siger Bjarne Lund Johansen, direktør i Træinformation og initiativtager til temadagen.

For meget og for lidt
Der er ifølge Tommy Bunch-Nielsen, direktør i Tagpapbranchens Oplysningsråd, mange eksempler på fugtskader ved renovering af tage på ældre huse, hvor man skifter tagbeklædning og forsyner det med et alt for tæt undertag. Her trænger fugt fra boligrum op gennem utætheder i loftet og kondenserer i tagrummet med skimmel og råd til følge. Og udfordringerne stopper ifølge Bunch-Nielsen ikke her.

- Forsøger man sig med åbninger, der skal ventilere fugten bort, risikerer man i stedet at trække endnu mere fugtig rumluft op i tagrummet. Det kan selv et diffusionsåbent undertag ikke klare. Derfor er det vigtigt at vælge rigtigt fra begyndelsen. Fugtophobning og afhjælpning af fugtskadede tage er nogle af de mange spørgsmål vi får, og som temadagen kan være med til at give svar på, siger han.

De nye løsninger, som bliver præsenteret på temadagen tager udgangspunkt i den seneste udvikling på området. De lovmæssige krav og udførelsesvejledningerne er fra Træinformations kommende udgivelse – håndbogen TRÆ 68 Undertage. Bogen giver svar på de fugttekniske og brandmæssige problemer, anviser nye og enklere løsninger til brandkamserstatninger, og indeholder samtidig en mere omfattende vejledning for lægning af faste undertage på brædder med tilhørende udhængsdetaljer.

Læs mere om temadagen om undertage
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121