23948sdkhjf

Teknikentreprenør til branchen: Stram op

Fokus på pris her og nu gør, at mange private udbud bliver dyrere for bygherre på den lange bane. Branchen skal mere aktivt forsøge at få bygherre til at se på bygningens livscyklus, lyder det fra Caverion.
I langt de fleste private udbud er det blevet hverdagskost, at pris er laveste fællesnævner. Det betyder, at de mange byggerier, der bliver bygget i dag er billige her og nu, men på den lange bane indebærer byggeriet store udgifter for bygherren. sådan lyder det kritisk i en pressemeddelelse fra Caverion.

Caverion, en af landets førende teknikentreprenør-, installations- og servicevirksomhed, kalder branchen for passiv. I selskabet har man en helhedsorienteret tilgang til byggeprojekter. Man tænker i livscyklus - og det er vejen frem, hvis man spørger sektionschef Michael Kirkegaard:

- Når der bygges danske hjem, altså i det private byggeri, har man for længst lært at tænke på energiforbrug og vedligeholdelsesudgifter over en længere horisont. Og den private husejer vælger i stigende grad at investere i fx solceller, jordvarme med videre - fordi det betaler sig på den lange bane. Vi undrer os over, at tilsvarende ikke stilles som krav i større udbud i den private sektor. Dér er der kun en ting, der tæller, og det er byggeprisen her og nu. Vores erfaring er imidlertid, at når man indtænker bygningens livscyklus, bliver prisen måske 3-4 % højere her og nu, til gengæld er der mange penge at spare på den lange bane.

Påstanden bakkes ifølge Caverion op af erfaringer fra udlandet, hvor mangeårige udenlandske erfaringer fra blandt andet England, Holland og Island viser besparelser på op til 10-20 %. Jo mere omfattende driftsaftale, desto større besparelser. I disse lande er OPP-tilgangen langt mere udbredt. Her kan den private sektor i Danmark lære noget, ligesom man også kan skele til de offentlige udbud.

Anbefaler OPP
Ifølge Michael Kirkegaard bør rådgiverne i langt højere grad anbefale bygherrerne at forfølge OPP-tilgangen.

Det erklærer formanden for Dansk Facilities Management, Mogens Kornbo, sig enig i:

- I Dansk Facilities Management netværk, DFM, har vi i en lang årrække netop arbejdet på at få såvel det offentlige som det private byggeri til at tænke i totaløkonomi. Hvis noget fx koster 100 kroner at bygge, koster det typisk 600 kroner at drive i byggeriets levetid. Ved at hæve det første tal en anelse, kan man ofte sænke det sidste markant. Der er altså med andre ord rigtig mange penge at tjene ved at tænke totaløkonomi allerede i anlægsfasen. Vi tror, at der er behov for, at vi i Danmark videreudvikler vores udbudssystem, og i DFM barsler vi i øjeblikket med et oplæg til branchen på en ny udbudsform, der henvender sig til såvel de offentlige som private bygherrer, og
som gør det attraktivt at tænke i totaløkonomi. En udbudsform der også vil stille helt nye krav til entreprenørerne om at anvende deres viden i en totaløkonomisk sammenhæng.

Opråb til branchen: Stram op
Michael Kirkegaard mener, at Caverions egen branche for passivt læner sig tilbage i stolen og finder sig i, at udbuddene handler om her-og-nu-prisen:

- Alle ved, at markedet er ekstremt presset, men er det undskyldning nok for at sætte en masse bygninger i verden, der allerede efter ganske få år kan være fuldstændig utidssvarende, når det gælder vedligehold og energiforbrug? Vores er styret af markedet, og vi gør alt for lidt for at udfordre. Egentlig mærkeligt, det er trods alt os, der har ekspertisen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095