Banedanmark håber på færre overgravede kabler
Banedanmarks kabler og ledninger kan nu lettere findes af entreprenører, inden de begynder at anlægge et projekt. Der er nemlig kommet bedre styr på dem.
Det melder Banedanmark i en udsendt pressemeddelelse med henvisning til ledningsejerregistret, som Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet administrerer.
Registeret har eksisteret i mange år, men der er indført nye regler, så alle landets ledningsejeres kabler og ledninger i digital form let kan findes for entreprenører forud for et anlægsprojekt, lyder det.
- Banedanmark er en stor infrastrukturforvalter, og dermed har vi også exceptionelt mange ledninger og kabler liggende i jorden. Der er jo ingen, der graver kabler over med vilje, men ved diverse anlægsprojekter kan det ske – og det går ud over togpassagererne, hvis det er Banedanmarks kabler, de rammer. Men med registret håber vi at reducere antallet af overgravede kabler, siger Brian Vitalis Hougaard, områdechef i Asset Management i Banedanmark.
Med de nye regler skal Banedanmark nu udlevere ledningsdata for den præcise lokation indenfor to timer, når de modtager en graveforespørgsel fra en entreprenør.
- Banedanmark har arbejdet hårdt på at nå i mål inden deadline for at få oversigter over alle vores kabler lagt i databasen. Vi har gennemgået over 25.000 tegninger, som viser, hvor i jorden vi har ledninger.
- Vi kommer ikke til helt at kunne forhindre kabelovergravninger, men det store arbejde med indsamlingen og kortlægningen af tegninger skal gerne i sidste ende komme togpassagererne til gode og hjælpe entreprenørerne i deres arbejde, forklarer områdechefen.
Kort om registeret
- Ledningsejerregistret er et landsdækkende register over Danmarks ledningsejere, der skal udlevere de mange ledninger, som ligger i jorden.
- Ledningsejerregistret administreres af Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur, som ligger under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
- Ved hjælp af ledningsejerregistret kan man som entreprenør få oplysninger om ledninger og kabler, der ligger i jorden, og som man skal være opmærksomme på, inden der graves.
- Med de nye regler skal ledningsdata udleveres indenfor to timer, hvilket er en forbedring i forhold til tidligere, hvor svartiden var fem dage.
- De sidste tre år har Banedanmark været i gang med at indsamle data til registret. Banedanmark har kortlagt ledninger fra mere end 25.000 tegninger.
Kilde: Banedanmark