23948sdkhjf

Landets første entreprenørvirksomhed certificeret i DS 1140

Midtjysk Albyg er som den første entreprenørvirksomhed blevet certificeret efter Dancerts nye ordning for entreprenørvirksomheder, der udfører bærende konstruktioner

Som den første virksomhed er entreprenørvirksomheden Midtjysk Albyg certificeret efter standarden DS 1140 - Udførelse af bærende konstruktioner - Almen kontrol.

Baggrunden for certificeringen er ifølge en pressemeddelelse fra certificeringsorganet Dancert, at Midtjysk Albyg har mødt - ligesom mange andre entreprenørvirksomheder - forskellige krav fra de certificerede statikere, som gør det svært at navigere i dokumentationsniveauet.

- Vi forventer, at certificeringen vil give os færre udfordringer med hensyn til dokumentationen og en bedre dialog med kunder og samarbejdspartnere, udtaler Dorte Hartvig Knudsen, der er kvalitets- og arbejdsmiljøchef hos Midtjysk Albyg, i pressemeddelelsen, hvor hun fortsætter:

- Som certificeret virksomhed bliver vi tredjepartsovervåget, og vi forventer, at certifikatet vil give vores kunder og samarbejdspartnere sikkerhed for, at vi kontrollerer os selv og vores underentreprenører i henhold til DS 1140, samt at dokumentationen er udført korrekt.

Dancert har udviklet den nye, frivillige certificeringsordning for entreprenørvirksomheder, der udfører bærende konstruktioner på baggrund af de udfordringer, som mange entreprenører oplever i dag i forhold til tolkning af regler og praksis vedrørende den lovpligtige dokumentation for kontrol af udførelse af bærende konstruktioner. 

Udfordringerne går især på, at reglerne om, hvad der skal afleveres, tolkes forskelligt fra projekt til projekt.

Om Dancert

Der er i Danmark udpeget to organer, der skal varetage certificeringsordningen for statikere. Dancert samt Certificering, Rambøll.

Dancert er Teknologisk Instituts certificeringsorgan. "Med Instituttet i ryggen har Dancert en position som et af de fagligt stærkeste certificeringsorganer i Europa", skriver organet på dets hjemmeside.

Pt. er 180 af landets i alt 224 certificerede statikere certificeret via Dancert.

Dancerts målsætning er ifølge pressemeddelelsen, at certificeringen kan skabe ensartethed omkring tolkning og praksis, og at man på den måde kan hjælpe både entreprenørerne og rådgiverne.

- Bygningsreglementet kræver, at den udførende skal dokumentere, at relevante krav vedrørende statik - og brand - er overholdt, og at den certificerede statiker skal kontrollere, at byggeriet er udført som projekteret. Men hvor dybt skal man som certificeret statiker gå i forhold til kontrol af dokumentationen fra entreprenøren? Det er et af de spørgsmål, den nye certificeringsordning skal afklare, siger seniorspecialist Torben Hessing-Olsen fra Dancert.

"En attraktiv samarbejdspartner"

Ifølge Dancerts tidligere direktør, Jørgen Baadsgaard-Jensen, der har været drivkraften bag, at certificeringsordningen nu er en realitet, kan det i høj grad betale sig at blive certificeret.

- Det kan betale sig at blive certificeret. Der kommer styr på butikken. Erfaringer fra andre certificeringsordninger viser, at virksomhedernes omkostninger til mangeludbedringer og reklamationsbehandlinger reduceres, siger Jørgen Baadsgaard-Jensen og fortsætter:

- Samtidig bliver det markant lettere at udarbejde den statiske dokumentation for udførelsen. Virksomheden bliver en mere attraktiv samarbejdspartner. Man sender et signal til kunder og andre samarbejdspartnere om, at virksomheden har fokus på kvalitet, og at man som kunde kan have tillid til byggeriet og den udarbejdede dokumentation. Kort sagt: At byggeriet er opført som projekteret.

En virksomhed, der ønsker at blive certificeret efter DS 1140, skal formelt starte med at fremsende en ansøgning om certificering til Dancert, og så skal der laves en aftale om økonomien. Ordningen startede i 2023, og Dancert forventer, at man i løbet af 2024 vil se flere DS 1140-certificerede virksomheder.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08