23948sdkhjf

Minister kaldes i samråd om udenlandske bygningsarbejderes vilkår

Partier vil skærpe indsatsen mod social dumping, efter en ny undersøgelse har vist 'rystende dårlige forhold' for migrantarbejdere i den danske bygge- og anlægsbranche 

En forskergruppes afdækning af 'rystende dårlige forhold' for migrantarbejdere i den danske byggebranche får nu SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge til at kræve politisk handling.

Han vil derfor kalde beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd for at høre, hvad ministeren har tænkt sig at gøre ved problemerne, som er beskrevet i en omfattende rapport om migrantarbejderes arbejdsmiljø og sikkerhed fra Aalborg Universitet.

- Det er fuldstændig rystende, at de mennesker, der i forvejen er placeret i de dårligste og de hårdeste jobs, også er dem, der bærer klart den største byrde, når det kommer til ulykker, siger Karsten Hønge til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han henviser til, at migrantarbejderne ifølge rapporten udgjorde omkring 37 pct. af alle dødelige arbejdsulykker mellem 2016 og 2022, selv om de kun tegnede sig for 12-13 pct. af branchens samlede beskæftigelse i perioden.

- Det er helt uholdbart. Det er til gengæld ikke overraskende. Det er noget, vi har haft antydninger og delvise undersøgelser af gennem årene. Så lige så forfærdeligt det er, lige så lidt overraskende er det, siger Karsten Hønge. 

Løsningsforslag

Rapporten, der bygger på mere end 80 interviews med migrantarbejdere, peger også på, at mange de udenlandske arbejdere oplever trusler om vold og fyringer. Derfor har de ofte svært ved at sige fra overfor uværdige arbejdsvilkår, selv om det sætter deres sikkerhed på arbejdspladsen over styr.

Samtidig viser undersøgelsen, at kun omkring hver femte arbejdsulykke, der involverer migrantarbejdere fra nye EU-lande, anmeldes.

- Nu må vi altså se, om vi kan gøre noget mere grundlæggende ved det, og derfor indkalder jeg beskæftigelsesministeren i samråd, hvor vi kan diskutere rapporten igennem i forhold til, hvad hun vil gøre, for at vi kan komme videre, siger SF's ordfører. 

Han tilslutter sig de løsningsforslag, som nævnes i rapporten, og som byggeriets fagforeninger også bakker op omkring.

Det gælder eksempelvis kædeansvar, obligatoriske ID-kort, øget brug af blandede sjak på byggepladserne og en styrket kontrolindsats fra myndighederne.

S-ordfører og Enhedslisten reagerer

Hos regeringspartiet Socialdemokratiet mener beskæftigelsesordfører Jens Joel også, at migrantarbejdernes forhold skal forbedres.

Længere ude på venstrefløjen, hos Enhedslisten, vil beskæftigelses- og arbejdsmarkedsordfører Victoria Velasquez nu forsøge at samle politisk flertal for en høring på Christians borg om migrantarbejdernes vilkår.

Hun håber, at såvel beskæftigelsesministeren som Arbejdstilsynet og repræsentanter for Europa-Parlamentet vil deltage i høringen, hvis den bliver til noget.

- Jeg mener, det er fuldstændig indiskutabelt, at der skal reageres på den rapport, siger Victoria Velasquez med henvisning til undersøgelsen fra Aalborg Universitet. 

- Forhåbentlig får vi et svar fra ministeren om, hvad hun agter at gøre, og hvad Arbejdstilsynet tænker at gøre i forhold til det, tilføjer hun.

Victoria Velasquez peger på, at det er første gang, et større forskningsprojekt har fremlagt et samlet billede af vilkårene for migrantarbejdere i Danmark.

- Rapporten viser et virkelig brutalt billede af den grove måde, hvor mennesker behandles som andenrangsborgere, nærmest fra de sætter deres fod her i landet. Det er virkelig alvorlige ting, der kommer frem, siger Enhedslistens ordfører. 

Licitationen har forsøgt at indhente kommentarer fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og de øvrige beskæftigelsesordførere i Folketinget.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11