"Helt unikt og ikke gjort tidligere"
En kompliceret teknik, der simulerer klimazoner, årstider, solopgange og skiftende vindretninger, ligger bag udviklingen af Den Blå Planet, som nu er klar til åbning.
- Løsningerne har fordret et højt teknisk niveau, fordi Danmarks Akvarium har en særstilling og skal formidle hele verdens vandliv; både koldt og varmt vand, samt ferskvand og salt vand. Det er helt unikt og ikke gjort tidligere, fortæller Cowis installationstekniske rådgiver, Torben Schack.
Rumstationen kan blandt andet simulere årstider, døgnrytmer og vindretninger:
- De tekniske installationer simulerer den natur, som dyrene kommer fra. Akvarierne har fået installeret meget stærke LED-lamper, som kan efterligne solens lys, bølgelængder og aktivitet, så dyrene oplever solnedgange og solopgange samt lange og korte dage, der matcher årstiden, siger Cowis rådgiver.
Det rene vand
Vandet hentes i Øresund, men saltindholdet er normalt for lavt til Den Blå Planets eksotiske beboere. Derfor har man opsat en sensor, der måler, hvornår saltindholdet er højt nok. Også når man renser akvariets fire millioner liter vand, gør man det med en metode, der minder om naturens egen.
- En gang i timen kører en vandfaldslignende installation, der sparer store mængder energi, og får det rene vand til at falde til bunds i filteret, så det er klart til at blive genbrugt. Desuden bliver vandet steriliseret og UV-behandlet, inden det igen lukkes ud i havet, så der ikke ledes mikroorganismer ud uden naturlige fjender, som derfor kunne formere sig uhæmmet, siger Torben Schack.
Fakta om Den Blå Planet
• Cowi og PLH Arkitekter er bygherrerådgiver for Bygningsfonden, der er bygherre for Den Blå Planet. Bygningen er tegnet af arkitekterne 3xN og Moe & Brødsgaard.• Med 9.000 m2 er Den Blå Planet Nordeuropas største og mest moderne akvarium.
• Den Blå Planet forventer cirka 700.000 gæster årligt, hvilket vil gøre den til en af Danmarks største turistattraktioner.
• Akvariet har en særstilling i verden, fordi det formidler vandliv i koldt, varmt, fersk og salt vand.
• 3.000 fisk og havdyr fra Danmarks Akvarium er flyttet til Den Blå Planet og suppleret med 17.000 nye dyr fra hele verden.