23948sdkhjf

Rusland er lyspunktet hos H+H

Producenten af porebeton kæmper fortsat med røde tal, men markant fremgang i Rusland er med til at sikre det bedste driftsresultat siden 2008.
Rusland er tilsyneladende undtagelsen, der bekræfter reglen om nedgang og afmatning inden for byggeriet i Europa i disse år. I hvert fald for betonproducenten H+H International.

Selskabet har oplevet en vækst i volumen på 34 procent – og prisstigninger på 33 procent – i Rusland siden 2010. Alene i 2012 har er det lykkedes at øge omsætningen med 42 procent til 143,2 mio. kr. i Rusland.

- Markedssituationen har forbedret sig dramatisk siden 2010, ligesom vi tilbyder et produkt af høj kvalitet, som gør, at vi kan tillade os at tage højere priser, fortæller økonomidirektør Niels Eldrup Meidahl til Building Supply.

En mere effektiv produktion og bedre udnyttelse af kapaciteten understøtter billedet af den positive udvikling, som ventes at fortsætte i 2013, hvor forventningerne ellers generelt er meget afmålte.

Prisstigninger sikrer lille omsætningsfremgang
På baggrund af den meget positive udvikling i Rusland har H+H tilbageført en nedskrivning på 104 mio. kr. relateret til det russiske marked. Nedskrivningen fra 2010 blev udløst af lavere kapacitetsudnyttelse og lavere priser end forventet, men nu er bøtten altså vendt. Den tilbageførte nedskrivning medvirker til at sikre H+H det første positive driftsresultat (EBIT) siden 2008. Det positive primære resultat lyder på 15,5 mio. kr. – og skal ses i lyset af akkumulerede driftsunderskud i perioden 2009-2011 på i alt 460 mio. kr.

Det er imidlertid blot et plaster på såret. Efter renter, skat og underskud fra ophørte aktiviteter er årets resultat negativt med 82,4 mio. kr., hvilket dog er bedre end i 2011, hvor underskuddet løb op i 124,5 mio. kr.

En væsentlig nedgang i nybyggeriet på de europæiske markeder ramte H+H hårdt i 2012 og førte til et markant fald i afsætningen. Selskabet har dog fået prisstigninger igennem, og sammen med positive valutakurseffekter er det med til at sikre en spinkel fremgang i omsætningen fra de fortsættende aktiviteter på 1 procent til 1.322 mio. kr.

Driftsresultatet før afskrivninger (EBITDA) faldt med 6 procent til 86 mio. kr. Selskabet angiver sine forventninger til indtjeningen baseret på EBITDA før særlige poster, som med 92 mio. kr. lå i den absolut nedre ende af de udmeldte forventninger (90-110 mio. kr.).

Frasalg nedbringer gælden
På trods af de svære tider er der dog kommet penge i kassen i 2012, hvor H+H har høvlet 90 mio. kr. af den nettorentebærende gæld, der ultimo året udgør 539 mio. kr.

Frasalget af det tjekkiske datterselskab (H+H Česká republika s.r.o.) i efteråret 2012 for DKK 114 mio. har lunet i kassen. De fortsatte underskud tærer dog på egenkapitalen, der er faldet med 55 mio. kr. til 418 mio. kr.

Som følge af blandt andet frasalg er egenkapitalandelen (Soliditetsgrad: egenkapital/aktiver) dog steget marginalt til 30,0 procent.

Forbedret resultat – men nyt underskud i 2013
I 2013 forventer H+H et EBITDA resultat i omegnen af 90 mio. kr., hvilket er nogenlunde på niveau med 2012. Dermed lurer endnu et underskud i 2013 i skyggen af de fortsat meget svære markedsvilkår.

- Vi forventer et negativt resultat før skat i omegnen af 30 mio. kr. i 2013, så vi kommer desværre til at spise af egenkapitalen også i 2013, siger Niels Eldrup Meidahl.

- Det er selvfølgelig en uholdbar situation i længden, men når stormen har lagt sig, er vi klar til at udnytte mulighederne med en langt mere strømlinet virksomhed, påpeger han.

H+H arbejder fortsat med planer om frasalg af flere aktiver, der forventes at kunne indbringe 60-80 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094