Told på kinesiske solceller fra og med i dag
EU vil fra dags dato registrere al import af kinesiske solceller. Det sker med henblik på at pålægge de billige solceller fra Kina ekstra toldafgifter.
For flere måneder siden sendte europæiske solcelleproducenter en officiel anmodning til EU, om at få undersøgt muligheden for at pålægge de kinesiske solceller en straftold. Problemet var og er stadig, at den kinesiske stat i meget stort omfang yder økonomisk støtte til landets solcelleproducenter, hvilket gør dem i stand til at sende billigere solceller på markedet, end hvad de europæiske producenter eksempelvis kan.
EU satte efterfølgende en undersøgelse i gang, og nu tyder meget altså på, at en såkaldt ’antidumpingtold’ eller straftold på kinesiske solceller bliver en realitet. Bruxelles meddelte således tirsdag eftermiddag, at alle kinesiske solceller, der importeres til Europa vil blive registreret i et toldsystem under EU fra og med onsdag. Der skriver Ingeniøren.
I starten er der blot tale om en registrering, men beslutter EU senere på året at indføre straftolden, så vil de ekstra toldafgifter ramme de importerede solceller med tilbagevirkende kraft. Det betyder altså, at kinesiske solceller, der passerer de europæiske grænser fra og med i dag med stor sandsynlighed i løbet af foråret eller sommeren vil blive pålagt en ekstra told.
Ifølge Ingeniøren skal EU senest 8. august 2013 beslutte om straftolden på de kinesiske solceller skal indføres. EU-Kommissionen kan i mellemtiden også vælge at indføre en midlertidig straftold.
Skidt nyt for fremtidige solcelleinvesteringer
I Solcelleforeningen er formand Jørn Bue Madsen ikke begejstret for udsigten til en straftold. Han frygter, at tolden vil begrænse lysten til at investere i solceller, fordi solcellerne med den ekstra afgift fremover vil blive dyre.
- Det her kommer til at betyde, at solcelleanlæggene bliver dyrere, og økonomien bliver ringere. Det bliver endnu et skud for boven for virksomheder, der sælger solceller i Danmark. Alt peger på det. Kineserne er dominerende på verdensmarkedet, og bliver de ramt af straftold, vil andre producenter kunne tillade sig at skrue priserne op, siger Jørn Bue Madsen til Ingeniøren.