23948sdkhjf

Conelto-direktør: Flest fordele ved betontårne

Vindmølletårne i beton rummer mange fordele i sammenligning med de normale ståltårne, som dog fortsat er at foretrække til offshore-brug.
Coneltos direktør, Johnny Hauggaard Skov, luftede i sidste uge virksomhedens planer om at rejse et testtårn i beton på 40 meter inden sommer.

Coneltos koncept består kort fortalt af betonringe på 2,8 meters højde og med en diameter i bunden på 4-5 meter, som stables oven på hinanden i bedste Lego-stil. Det lyder umiddelbart som en metode, ethvert betonstøberi i verden let kan kopiere.

- Nej, det kan ikke lade sig gøre af flere grunde. For det første er vores koncept patenteret. For det andet bruger vi ikke traditionel beton, men derimod højstyrkebeton. Det at fremstille højstyrkebeton er en kæmpe udfordring i sig selv, og selv om der findes virksomheder, der producerer færdige miks, fremstiller vi det hele selv, lyder svaret fra Johnny Hauggaard Skov, som forklarer, hvorfor højstyrkebeton er en nødvendighed:

- Mens man i almindelig beton bruger armeringsnet eller stænger, bruger vi stålfibre. I almindelig beton er der typisk en trykstyrke på 30 megapascal, mens vi opererer med 200 MPa eller mere. Den højere styrke betyder så også, at du skal bruge mindre materiale.

Beton mere rentabelt i højden
Som vicedirektør i Welcon A/S har Johnny Hauggaard Skov en naturlig interesse i at gøre reklame for vindmølletårne af stål, men det er alligevel direktørkasketten i Conelto, der vejer tungest, når Johnny Hauggaard Skov skal vurdere de økonomiske aspekter i betontårne over for tårne af stål.

- Når et almindeligt ståltårn når en højde på omkring 120 m., bliver det forholdsmæssigt dyrere end et tilsvarende tårn af beton. Det skyldes især, at beton er billigere at producere i end stål. En af fordelene ved det koncept, vi har nu, er, at diameteren på vores betontårne er stort set den samme som ståltårne – altså 3 til 5 meter. Under de forudsætninger kan vi uden problemer rejse et tårn på 200 m. Dermed kan du opnå rentabilitet ved at opstille tårne nogle steder, hvor der måske ikke står vindmøller i dag. Det kan eksempelvis være steder, der kræver særligt høje tårne som i de nordiske skove, hvor møllen skal nå op over træerne, siger han.

Intet behov for vedligehold
En anden fordel ved betontårne er, at de har en næsten uendelig levetid, da der hverken er behov for korrosionsbeskyttelse eller risiko for rustskader. Til gengæld skal man ikke forvente at se betontårne inden for det offshore-område, som i øjeblikket oplever stor vækst i Nordeuropa.

- De tårne, vi regner med at fremstille, er i første omgang til onshore-brug. Offshoremøller er typisk 70 meter høje, og da det først er omkring de 120 meters højde, ståltårne bliver dyrere, er der ikke noget behov for betontårne offshore. Spørgsmålet er, om det nogensinde bliver interessant at bygge så højt til vands, siger Johnny Hauggaard Skov.

Han forventer, at Conelto kan rejse det første testtårn af beton inden sommer, mens det er planen i samarbejdet med en vindmølleproducent at rejse en prototypemølle i sommeren 2014.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111