930 tilskud til håndværkerregningen
Energibesparelser satte ny rekord i 2012, hvor 930 af Vestforsynings kunder har i 2012 fået tilskud til håndværkerregningen i forbindelse med energiforbedringer.
I forhold til 2011 er der sket næsten en tredobling i udbetalingen af tilskud til håndværkerregningen, når Vestforsynings kunder investerer i energiforbedringer. Mens der i 2011 var 330 kunder, som gav sig i kast med at spare på energien, så blev det til hele 930 kunder i 2012. Det er der især én grund til, fortæller afdelingsleder for Vestforsynings energi- og miljørådgivning Lars Chr. Kongerslev:
- Overskriften for 2012 har helt klart været solceller. De billige anlæg og de attraktive afregningsmodeller fik rigtig mange til at investere i solcelleanlæg. Det giver sammenlagt energibesparelser svarende til 1,8 millioner kilowatt-timer i vores forsyningsområde.
Solcelleanlæg har været så god en investering, at regeringen i november ændrede afregningsmodellen, så det nu er en smule mindre attraktivt for privatkunder at investere. Det gav til gengæld stor travlhed hos de mange, som skulle skynde sig at bestille solceller, inden ordningen blev ændret, så Vestforsyning forventer også i år at udbetale tilskud til montering af de mange anlæg, som blev bestilt inden ordningen blev lavet om, men først bliver installeret i år.
Tilskud er godt givet ud
Selv om det måske lyder ulogisk, at Vestforsyning belønner sine kunder for at købe mindre energi, så er det såmænd ikke så tosset endda.
- Staten har pålagt alle energiselskaber at hjælpe forbrugerne til at spare på energien. Hvis vi ikke når vores sparemål, må vi supplere ved at købe ’kvoter’ fra de energiforbedringer, som er foretaget hos f.eks. store virksomheder i hele landet. Men vi vil selvfølgelig hellere støtte de lokale forbruger og håndværkere, frem for at købe besparelser fra en fabrik på Sjælland, forklarer Lars Chr. Kongerslev.
Vestforsynings sparemål var i 2012 på 12 millioner kilowatt-timer. Det mål er nået og lidt mere til, bl.a. i kraft af interne energibesparelser i forbindelse med løbende renovering af fjernvarmenettet.
I 2013 bliver overliggeren rykket voldsomt op til 21 millioner kilowatt-timer, så det vil fortsat være en god forretning at give tilskud til lokale forbrugere.
Blandt de øvrige poster i Vestforsynings opgørelse over energibesparelser i 2012 er også store projekter på varmeforsyningen, hvor naturgaskunder er konverteret til fjernvarme. Det gælder bl.a. Regionshospitalet Holstebro, som alene tegner sig for en energibesparelse svarende til 1,5 millioner kilowatt-timer. Samtidig er der en stor klimagevinst ved at konvertere fra naturgas, som er fossilt brændstof, til fjernvarme, som i Holstebro altovervejende er produceret på biobrændslerne affald, træflis, halm og biogas.