23948sdkhjf

Cowi sender droner i luften

Ved hjælp af droneteknologi vil Cowi gøre det nemmere at kortlægge landskaber, registrere miljømæssige forandringer og energieffektivisere byggeriet.
Et oversigtsbillede af et oversvømmet parcelhuskvarter lige efter et skybrud, overvågning af trafikken i myldretid eller kortlægning af marker og byarealer inden et større byggeri sættes i gang.

Med droneteknologien er det blevet let at skabe sig et hurtigt overblik over mindre områder og ikke mindst dokumentere en udvikling over tid. Dronerne er nemlig langt hurtigere og billigere at få på vingerne end de fly, som normalt bruges til luftfoto.

- Dronerne er det perfekte værktøj til at give et hurtigt her-og-nu billede af mindre geografiske områder og "hotspots" som fx kyststrækninger med sandskred, oversvømmede områder eller store byggepladser. Vi oplever pt. en stigende interesse for at få kortlagt naturområder eller overvåget og volumeberegnet fx affaldsdepoter og grusgrave. I princippet er det imidlertid kun fantasien, der sætter grænser for, hvad vi kan bruge dronerne til, fortæller Jesper Falk, sektionsleder i Cowis afdeling for landmåling.

I miljøets tjeneste
Droneflyene i Cowi er anskaffet i miljøets tjeneste og anvendes for eksempel i dag til overvågning af vegetationen i Holmegårdsmose – én af Danmarks udrydningstruede højmoser, som er under genoprettelse. Den begrænsede størrelse gør dronerne velegnede til at flyve over land og kystområder, hvor det er svært at danne sig et overblik fra landjorden, ligesom de er oplagte at sende på optagelse i byerne, som ofte er tæt bebyggede og trafikerede.

Som et af de næste skridt vil Cowi udstyre dronerne med thermografiske kameraer, som kan registrere varmeudslip fra bygninger eller fjernvarmerør i jorden, og dermed danne grundlag for miljøeffektiv renovering.

Tre ryst og et kast sender flyet i luften
De droner, som Cowi anvender, er på størrelse med en vandrefalk og vejer blot 500 gram. Flyene sendes i luften med tre ryst og et kast. Udstyret med et kamera og et batteri, søger droneflyene 70 meter op i luften. Efter 30 minutter vender de automatisk tilbage til udgangspunktet med værdifulde data. På den halve time kan dronen tilbagelægge op til 20 kilometer.

Flyet styres fra en bærbar computer og en GPS registrerer, hvor billederne tages med en nøjagtighed på ned til 5 cm. På baggrund af de indsamlede data, kan computeren lynhurtigt generere knivskarpe oversigtsbilleder og 3D modeller af det overfløjne område.

Cowi har 40 års erfaring indenfor kortlægning med fly og produktion af detaljerede ortofotos og 3D terrænmodeller. Dronerne er et kærkomment supplement til den traditionelle flykortlægning, ikke mindst til kortlægning og overvågning af mindre naturområder, veje og byer.
Læs mere om: Cowi
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126