Bedre indeklima til visitationsenheden i Herning
Lugt- og fugtgener og et ekstremt højt CO2-niveau førte til, at Herning Kommune investerede i en ny ventilationsløsning. Resultater er et meget bedre indeklima.
Knapt to år med hovedpine og ingen energi efter endt arbejdsdag er nu et afsluttet kapitel for fem medarbejdere i visitationsenheden i Herning Kommune. Medarbejderne har fået installeret ventilation på kontoret, der ligger i den gamle musikskole – en smuk og bevaringsværdig bygning fra 1900-tallet.
Ekstremt dårligt indeklima
Fugt- og lugtgener fra en utæt kælder og manglende udluftningsmuligheder på de øvrige etager påvirkede medarbejdernes arbejdsdag meget negativt.
- Her lugtede konstant, og vi døjede rigtig meget med hovedpine. En kollega måtte endda begynde at tage astmamedicin igen, fortæller ergoterapeut Mette Studsgaard og fortsætter:
- Jeg følte mig utrolig tung i hovedet og gabte meget i løbet af arbejdsdagen. Og når vi åbnede vinduerne for at få frisk luft ind, larmede det udefra gaden, og papirerne fløj om hovederne på os.
Lugt- og fugtgenerne og et ekstremt højt CO2-niveau førte til sidst til, at Herning Kommune var nødt til at kigge sig om efter en ventilationsløsning, der både kunne forbedre indeklimaet og samtidig passe til den bevaringsværdige bygning.
Rørløs løsning med skjult design
En ingeniør i kommunens ejendomsafdeling havde hørt om ventilationssystemet MicroVent, der er en ny decentral ventilationsløsning, som bygges direkte ind i bygningens facader, og som af samme grund automatisk glider ind i bygningens arkitektoniske linjer såvel inde som ude. Valget var dog lidt af et sats, fordi teknologien bag konceptet er forholdsvist uprøvet i Danmark.
På grund af tidligere oplevelser med ventilationsanlæg var Mette og de andre kolleger på kontoret mildest talt tvivlende i forhold til at få ventilation ind på kontoret.
- Vi var jo nok noget skeptiske i starten, fordi vi før har oplevet træk og støj. Derfor var vi meget spændte på, hvor meget det nye anlæg ville komme til at genere os, siger HK-medarbejder Bettina Lindskou, der sammen med de andre kolleger visiterer og bevilger ydelser til kommunens ældre, syge og handikappede borgere.
Forbeholdenhed over for ventilationsanlæg
Skepsissen viste sig dog at være helt ubegrundet, da det nye anlæg fungerer helt efter hensigten uden at forårsage træk- og støjgener.
- Jeg føler mig på ingen måde generet af hverken lyd eller træk, fortæller kollegaen Mette og fortsætter:
- Man registrerer en frisk brise ind i mellem, men det er slet ikke noget, der forstyrrer eller generer. Det er egentlig bare dejligt. Og det bedste er, at jeg ikke længere føler mig tung i hovedet eller har hovedpine, når jeg kører hjem fra arbejde.
En solstrålehistorie
Medarbejdernes oplevelse af det nye anlæg er på mange måder en solstrålehistorie, for oftest bliver ny teknologi i byggebranchen ikke taget i mod med kyshånd. Og med god grund, da der er adskillige fortilfælde på mislykkede teknologier, som har kostet landets bygherrer en formue.
- Vi forstår udmærket bygherren og rådgivernes skepsis over for ny teknologi, siger direktør i InVentilate, Morten Lundehøj, som er det firma, der udvikler og sælger ventilationssystemet MicroVent.
- Derfor foreslår vi også vores kunder som fx Herning Kommune først at afprøve vores system i en begrænset del af bygningsmassen, inden de kaster sig ud en større investering, fortsætter han.
Medarbejderne i Herning Kommune er blevet så tilfredse med løsningen, at ledelsen efter bare tre måneder har indkøbt systemet til de syv øvrige administrationslokaler i den gamle musikskole.