23948sdkhjf

Innovativt samarbejde sikrer bedre understøbning

Kroghs A/S og Multimontage A/S er netop nu i fuld gang med at teste et nyt produkt under byggeriet af et nyt højhus i Aarhus.
Den danske byggebranche må til tider lægge ryg til kritik over, at de gode idéer alt for sjældent omsættes til nye løsninger, produkter og metoder, som rækker ud over det enkelte byggeprojekt.

Dette er dog ikke tilfældet i nordjyske Fjerritslev, hvor virksomheden Kroghs, der er leverandør af understøbnings- og elementfugemørtel, har udviklet et nyt mørtelprodukt i samarbejde med Multimontage A/S fra Stoholm.

- Vi oplever øget opmærksomhed på kvaliteten af fuger og understøbninger. Kunder bliver i stigende grad holdt op imod gældende krav til fugernes kvalitet. Det er både lodrette og vandrette fuger, der bliver undersøgt, fortæller Erling Johansen, salgskonsulent hos Kroghs.

Nyt produkt - gammel metode
Det er kravene til tæthed, kraftoverførsel, brand og lyd, der bliver testet, når opgaverne skal afleveres. Det betyder, at der er kommet fokus på udvikling af nye metoder – især til understøbning af elementer, fordi det er hér, at de fleste afvigelser opstår.

Med den nye mørtel går Kroghs og Multimontage væk fra den traditionelle praksis, hvor elementerne placeres på en stribe beton- og afstandsbrikker, der udlægges på montagestedet. I stedet placeres en form omkring betonelementerne, der er opstillet på brikker. Herefter underløber man elementerne med flydende beton, og ifølge Erling Johansen sikrer dette fuldstændig kontakt til fundament og elementets underkant. Dermed kan beton og fuge siges at være noget nær 100 procent tæt.

- Metoden i sig selv er ikke ny. Den har bare ikke været brugt i lang tid, fordi andre metoder er hurtigere. Problemet er, at disse metoder er for mandsafhængige, og hvis der først konstateres fejl efterfølgende, er det er svært at reparere, forklarer Erling Johansen.

Samarbejde med AMU i Nordjylland
Multimontage er netop i disse måneder involveret i byggeriet af det nye 23 etager høje kontor- og hotelbyggeri i Værkmestergade i Aarhus. Ifølge Erling Johansen er det første gang, at den nye type mørtel bruges i større målestok. Forud for byggeriet har folk fra Kroghs undervist Multimontages medarbejdere i at bruge metoden, og erfaringerne herfra er nu bragt videre ind i et nyt kursus-samarbejde med AMU Center Nordjylland i Aalborg

- Der har i flere år været ønske om specifikke kurser på netop elementfugeopgaver, og i samarbejde med AMU vi har nu fået et sådant kursus op at stå. Deltagerne bliver undervist i, hvordan man understøber og fuger korrekt, så man undgår luftlommer og løs understøbning. Der bliver også undervist i den ’nye’ metode, hvor man underløber med flydende mørtel, fortæller Erling Johansen.

Herudover bliver kursisterne undervist i vedligehold, brug og ikke mindst rengøring af mørtelpumpen. Til denne opgave er der indhentet kompetent bistand fra pumpefirmaet J. Glad i Trige ved Aarhus.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094