Fagentrepriser frem for totalentreprise
Dansk Håndværk glæder sig over, at flere kommuner er begyndt at skifte udbudsform, når de sætter gang i bygningsrenoveringer eller nybyggeri.
- Vi ved godt, at kommuner gør det her, fordi de sparer penge. Men håndværkerne kan næsten ikke få armene ned. Det betyder nemlig også, at der bliver meget mere arbejde til de mindre og mellemstore virksomheder, der bruger danske håndværkere som arbejdskraft, siger Erik Møbius, der er direktør i håndværkernes arbejdsgiverorganisation om den overraskende udvikling.
Dansk Håndværk har i månedsvis presset på for at overbevise kommunerne om, at de skal gå fra totalentrepriser til det der hedder fagentreprise, når de fx skal have bygget en ny svømmehal eller renoveret en skole. Og nu viser det sig at flere og flere kommuner rent faktisk ændrer praksis:
- Vi ved, at Falster Kommune har truffet en principbeslutning om, at man altid udbyder i fagentreprise – og at det har givet resultater på den lokale jobfront. For blot et par uger siden har en privat bygherre i København trukket en meget stor totalentreprise tilbage og udbyder nu opgaven som fagentrepriser i stedet. Og i Aarhus og en række andre kommuner er man på vej med ændring af udbudsform, så den tilgodeser de mindre virksomheder og konkurrencen, forklarer direktøren.
Falster Kommune udbyder principielt opgaver i den form. I København har den nye multiarena i Ørestaden været udbudt i totalentreprise, men den har bygherren netop trukket tilbage og sender nu i fagudbud for at spare penge og overholde budgettet. Aarhus Kommune skrottede i efteråret sin tidligere udbudspolitik og er netop nu på vej med en ny, der bruger fagudbud og dermed gør det muligt for lokale håndværkere at byde på opgaverne. Og den model er også på vej i Norddjurs, Langeland, Nyborg og på Lolland, oplyser Dansk Håndværk.