Skal bruge en kvart milliard på at færdiggøre Hvidovre Hospital
Regningen vokser endnu engang på byggeriet af Nyt Hospital Hvidovre.
Projektet er i den afsluttende fase løbet tør for penge, og derfor har bygherren, Region Hovedstaden, set sig nødsaget til at afsætte en tillægsbevilling på 260,3 mio. kr. til færdiggørelse af hospitalsbyggeriet.
Det blev besluttet på et møde i regionsrådet tirsdag, hvor økonomien omkring projektet blev drøftet.
"Det står klart, at projektet set i lyset af det sidste års udvikling ikke kan realiseres uden yderligere midler," hedder det i referatet fra regionsrådsmødet, som Licitationen - Byggeriets Dagblad har læst.
Hidtil har sagen været hemmeligholdt, da det ifølge referatet kunne skade regionens forhandlingsposition, hvis informationer om de økonomiske udfordringer slap ud i offentligheden.
Licitationen - Byggeriets Dagblad har dog tidligere beskrevet, hvordan regionen i oktober sidste år valgte at afbryde samarbejdet med totalrådgiverteamet bestående af Link Arkitektur og Schmidt Hammer Lassen Architects.
Forklaringen var ifølge referatet, at totalrådgivers fagtilsyn og projektopfølgning var utilstrækkelig, og at det byggede projekt havde langt flere alvorlige fejl, end totalrådgiver havde registreret og rapporteret.
Regionen oplevede desuden, at totalrådgivers fokus på at få rettet fejl i projektmaterialet gik yderst langsomt.
Siden da regionen været i gang med "et meget omfangsrigt oprydningsarbejde i forhold til at få det fulde overblik".
"Det står i dag klart, at totalrådgivers rapportering om restøkonomien på projektet har været yderst mangelfuld og fejlbehæftet", skriver regionen, som konstaterer, at der nu mangler yderligere midler til at færdiggøre projektet.
Ekstrabevillingen skal således bruges til en række ekstraarbejder, ligesom der ifølge regionen er behov for at rette omfattende fejl og mangler i allerede færdige installationer.
Dertil kommer udgifter til ekstra fagtilsyn og rådgivere til opretning af projektmateriale, større krav om erstatning til entreprenører for tabt dækningsbidrag, end totalrådgiver havde rapporteret.
Endelig foregår udbedring af mangler og omgørelser tidsmæssigt i et markant dyrere marked end forudsat, noterer regionen.
Nicolai Kampmann (S), formand for den politiske følgegruppe vedrørende Nyt Hospital Hvidovre, er stærkt utilfreds med forløbet.
- Helt grundlæggende er det jo en møgsag. Projektet er ekstremt forsinket med 36 måneder. Og nu kan vi imødese en overskridelse på et trecifret millionbeløb samlet set. Vores forventning er også, at vi ender i en ret stor voldgiftssag mod totalrådgiver. Det er ulykkeligt, siger Nicolai Kampmann til Licitationen.
Regionen har i et notat tidligere oplyst, at der var opbygget et krav mod totalrådgiverteamet på cirka 440 mio. kr., og at nye krav stadig kom til. Dermed skulle der være tale om én af Danmarkshistoriens største voldgiftssager mod en rådgiver.
Det er ikke første gang, at det har været nødvendigt at tilføre flere penge til Nyt Hospital Hvidovre. I marts 2022 modtog projektet en tillægsbevilling på 227 mio. kr. Dengang var det begrundet med en presset projektøkonomi, blandt andet som følge af en entreprenørs konkurs, fejl og mangler i el-entreprisen, samarbejdsvanskeligheder med totalrådgiver og covid-19 relaterede forsinkelser.
Den nye tillægsbevilling skal i første omgang finansieres ved et ekstraordinært kassetræk. Og det får nogle følgekonsekvenser, påpeger Nicolai Kampmann.
- Det kommer til at påvirke de midler, vi har til renovering af de eksisterende hospitalsbyggerier. Så derfor rammer sådan en sag her jo også mere bredt i fremtiden, siger han.
Han henviser til, at Region Hovedstaden som beskrevet i Licitationen har standset en storstilet renoveringsplan til 7 mia. kr. som følge af pengemangel.
Med den nye fordyrelse løber den samlede pris på byggeriet af Nyt Hospital Hvidovre nu op i 2.172,3 mio. kr. Det svarer til en budgetoverskridelse på 18 pct. i forhold til den oprindelige totalramme på 1.836 mio. kr.
I referatet fremhæves det dog, at der er en risiko forbundet med slutregningen, først og fremmest som følge af voldgiftssagen mod totalrådgiver.
Desuden udestår forhandling af potentielle erstatningskrav fra entreprenører i relation til tabt dækningsbidrag, eftersom entreprenørerne ikke har haft de samme muligheder for at kunne påtage sig andre opgaver, fremgår det.
Endelig er der fortsat usikkerhed forbundet med prisen på udbedring af fejl og mangler i forbindelse med færdiggørelse af de sidste afsluttende byggearbejder samt indregulering og afprøvning af udstyr.
"Administrationen vil i forbindelse med voldgiftssagen og de øvrige tvister forfølge ansvaret for de mange fejl og mangler hos rådgivere og entreprenører," skriver regionen.