23948sdkhjf

DLG-siloer bliver til 295 boliger

Et projekt til 325 mio. kr. ser nu dagens lys på Østre Havn i Aalborg. Med Moe & Brødsgaard som totalrådgiver ombygger Lejerbo tre store DLG-siloer til ungdomsboliger.
De ingeniørmæssige udfordringer har været til at få øje på i forbindelse med anlægget af 295 nye ungdomsboliger på havnen i Aalborg.

De mange indrettede boliger på hver 30-35 nettokvadratmeter (omkring 50 kvadratmeter inkl. fællesarealer) placeres rundt om i fire meget forskellige bygninger. Heraf bliver de tre eksisterende bygninger tilbundsgående moderniseret og ombygget på grundlag af de tre tidligere DLG-kornsiloer, mens den sidste bliver nybyggeri.

Særligt kompliceret har opgaven været med stabiliseringen af de tre tidligere og nu delvist nedrevne kæmpesiloer. Ikke alene på grund af tanken om at fastholde formerne set udefra og på afstand, men også fordi siloerne – som bikuber – oprindeligt var opbygget indvendigt af snesevis af sekskantede celler for at holde kornet jævnt fordelt, så kæmpesiloerne ikke skulle kollapse på grund af kornvægtens pres indefra.

Stor og spektakulær opgave
Men alt er nu ganske tæt på færdig beregnet, løsningskonstruktioner beskrevet, og som totalrådgiver begynder Moe & Brødsgaard snart at tage bud ind på, hvilke entreprenører og underleverandører der fra efteråret skal udføre den praktiske anlægsopgave. Arkitekt på projektet er i øvrigt Atra i Holstebro. Lejerbo forventer indflytning inden studiestart 1. september 2015.

- Når Moe & Brødsgaard er valgt til den vigtige ingeniøropgave, er det fordi vi kender dem. De har i deres hidtidige virke gang på gang bevist, at de formår at levere opgaveløsninger med høj kvalitet til tiden og indenfor budgettet. Også for Lejerbo er siloboligerne en meget stor og spektakulær opgave, og særligt i dette projekt er der behov for dygtige ingeniører, der er i stand at beregne, hvordan arkitektens tegninger og tanker kan føres ud i livet, siger direktør Ulrik Steen Jensen, direktør hos boligselskabet Lejerbo med hovedkontor i Valby og udlejer af i alt godt 40.000 boliger på landsplan.

Spændende nyt bybillede
Også Aalborgs borgmester, Henning G. Jensen, er meget tilfreds med det foreløbige projekt, som bidrager til at bevare den hidtidige skyline i denne del af Aalborg: 10 til 14 etager med de oprindelige siloprofiler, pudsige tårnkonstruktioner og varierende tagformer, som rummer bevaringsværdige historiske kvaliteter.

Planen er at fastholde de tidligere åbne stueetager i hele seks meters højde – dér hvor lastbilerne i sin tid via læsseramper kørte op og ind i siloerne for at fyldes eller tømmes for korn og andre foderstoffer. Datidens store træporte erstattes af glas i stueetagen, hvorefter de nye lyse fællesrum vurderes at kunne skabe rammen for såvel butikker og erhverv som for inspirerende fællesområder for beboerne, hvor trækkene i fortidens industrielle strukturer bibeholdes fx med de gamle støbte kæmpetragte, som kornet fra siloerne løb ned igennem mod lastbilernes lad.

- Det ser rigtig godt ud. Jeg er både spændt og forventningsfuld og samtidig helt tryg ved projektet, siger Henning G. Jensen.

Det samlede ungdomsboligprojekt omfatter 14.500 etagemeter og er budgetteret til at koste 325 mio. kr. – altså omtrent 20.000 kr. pr. kvadratmeter, hvilket er langt under i mange af de mere traditionelle og luksuriøse ejerboliger, der også er under etablering i området.

- Derfor bliver det selvfølgelig spændende at se, hvordan det færdige projekt kommer til at tage sig ud og vil fungere i bybilledet og i det nye havnemiljø med centrum i Musikkens Hus og kulturhuset Nordkraft. Særligt da der jo med boligernes fantastiske placering for en gang skyld er tale om et prestigebyggeri dedikeret helt almindelige, unge mennesker, tilføjer borgmesteren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094