23948sdkhjf

Klimasikring kræver flere løsninger og fælles indsatser

Solidaritet, tværgående samarbejde, videndeling og nytænkning, var kodeord, da et temamøde hos Skana Entreprise satte klimasikring på agendaen.
- Vi må alle leve med at klimaet forandres, og erfaringen fra skybruddet i sommeren 2011 er, at vi står med et fælles ansvar for at nytænke og kombinere løsninger til, hvordan vi sikrer vores værdier og ejendomme, så de ikke bliver ødelagt af fremtidens voldsomme vejrsystemer.

Det sagde administrerende direktør Peer Kisbye fra Skana Entreprise, da han forleden som arrangør gav bolden op til temamøde om klima- og skybrudssikring – et temamøde, hvor virksomheden sammen med ACO Nordic A/S, ISS Skadeservice A/S, ISS Kloak- og Industriservice A/S, Forsikring & Pension, advokat Marie Louise Pind samt en bred kreds af boligselskaber og ejendomsadministratorer satte klimasikring på agendaen under overskriften ”Skybrudssikring før, under og efter”.

- Ingen kan løse problemerne alene. Alle relevante parter må på banen i tværgående samarbejde. Dette gælder både forebyggelse og beredskab, den akutte indsats, når skaden er sket samt den efterfølgende genopbygning og udredning af erstatninger, fortsatte Peer Kisbye, hvorefter salgschef Jesper Nielsen fra ISS Skadeservice A/S i et tilbageblik satte tiden tilbage til skybruddet i København juli 2011.

Solidarisk skybrudssikring
I forbindelse med et skybrud stod Rigshospitalet, Amager Hospital og Vestre Fængsel foran evakuering, kloakdækslerne sprang over hele byen, og få timer fik Forsikring & Pension 90.000 indberetninger om skader.

- Det var en betydelig logistisk udfordring, og vi har betalt mere end seks milliarder kroner i erstatninger, men det er sandsynligt, at vi får flere bygningsskader, idet mange vandskader skjuler sig bag konstruktionerne og først dukker op i forbindelse med et salg, supplerede underdirektør Torben Weiss Garne fra Forsikring & Pension.

Han slog til lyd for differentierede forsikringspræmier samt etablering af en solidarisk skybrudssikring, der i stil med den eksisterende stormflodssikring kan erstatte tab ved skader i forbindelse med skybrud. På samme måde fremførte han ønske om at der på både kommunalt, regionalt og statsligt niveau skabes fælles retningslinjer og en mere præcis registrering af truede områder og indsatser.

Kloaknet må suppleres
- Vi skal både helbrede, symptombehandle og forebygge på samme tid, pointerede salgschef Mads Carstensen fra ACO Nordic A/S, hvis tyske moderselskab blandt andet er globale markedsledere indenfor højvandslukkere og dræn i polymerbeton.

- Kombinationen af øgede regnvandsmængder og belægninger, der hindrer nedsivning af vandet, har sat kloaknettet under voldsomt pres, og der er behov for kloakrenoveringer i størrelsesordenen sytten milliarder kroner samtidig med, at der skal etableres effektive supplerende systemer til at opsamle, forsinke, rense og udlede regnvandet i separate systemer, pointerede Mads Carstensen.

Brug for kombi-løsninger
- En løsning kan sjældent stå alene, og erfaringen er, at effektiv bortledning af massive mængder regnvand kræver en kombination af pumpestationer, LAR-anlæg og højvandslukke, fortsatte kloakmester Kim Beyer Pedersen fra Skana Entreprise a/s og tilføjede, at for eksempel parkeringspladser, boldbaner og legepladser kan indrettes til at opsamle og nedsive regnvandet.

Kim Beyer Pedersen understregede i øvrigt, at den enkelte grundejer i stigende grad selv er ansvarlig for håndtering af regnvand på egen grund, men slog samtidig fast, at det ofte er en god ide at se problemerne i en større sammenhæng og agere i fællesskab med de øvrige grundejere:

- Ofte ser vi således, at lokale foranstaltninger hos den enkelte grundejer blot flytter vandet til nabogrunden, hvor det løber sammen med det offentlige system, og så er vi næsten lige vidt, konkluderede Kim Beyer Pedersen og pointerede, at alle ejere af fast ejendom – såvel erhverv og boligudlejere som private - bør fokusere på forebyggende tiltag.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109