Aarhus-bydel bliver forsøgsprojekt
Området fra Nørreport til Skejby skal være forsøgsprojekt i Aarhus Kommunes bestræbelser for at gøre bygninger i Aarhus bæredygtige.
Derfor har bygningskontorerne på tværs af magistraterne i Aarhus Kommune taget initiativ til at samle flere end 50 virksomheder, der alle har arbejdsområder, der kan bruges, når man skal gøre private og offentlige boliger bæredygtige.
- Bygningsmassen er en af de store syndere, når det handler om energi-forbrug, og vi har allerede fokus på, at kommunens egne bygninger skal være klimavenlige. Jeg er glad for, at det med en lang række virksomheders hjælp og ekspertise nu er muligt, at sætte fokus på klimavenligt byggeri offentligt som privat i en hel bydel. Forhåbentlig vil borgerne i bydelen på sigt også kunne mærke det blandt andet i form af et sænket energiforbrug og lavere el- og varmeregning, siger rådmand for Teknik og Miljø, Laura Hay.
Fra syd til nord
Selve området, der skal eksperimenteres med strækker sig fra Nørreport til Skejby. Og ifølge projektleder i Bygningsafdelingen, Bente Sejersen, er området valgt nøje ud:
- Her er rigtig mange spændende bygninger at arbejde med. Vi har både lokalcentre, privat boligbyggeri og erhverv. Alle sammen byggerier, der stiller udfordringer for at renovere dem mest hensigtsmæssigt, hvor man både tager hensyn til klima, men også bygningens formål.
På længere sigt er forhåbningen, at klimabydelen bliver attraktiv at bo og arbejde i samtidig med, at den giver værdifulde erfaringer til det videre arbejde med energireduceringer og bæredygtighed i resten af Aarhus’ bygningsmasse. Og Bente Sejersen understreger, at folk, der bor i området kan glæde sig:
- I første omgang vil folk nok ikke mærke så meget til, at de bor eller arbejder i en klima-bydel, men på sigt er jeg overbevist om, at det bliver et aktiv for dem. Når de nye spændende projekter først kommer i gang, vil man også som borger i området mærke forbedringer, siger hun.